poniedziałek, 31 grudnia 2012

Żółty ryż z kurkumą i suszonymi pomidorami

Żółty ryż z kurkumą i suszonymi pomidorami





   Ziemniaki, które serwujemy do dań mięsnych, w którymś momencie wymagają jakiejś odmiany. W moim domu często gotuję jako dodatek do dania głównego różnego rodzaju kasze - najczęściej gryczaną lub jęczmienną. Lubię też bardzo ryż, który, aby nabrał smaku i aromatu wymaga doprawienia. Bardzo prostym sposobem na pyszny ryż jest przyrządzenie go z kurkumą i suszonymi pomidorami. Kurkuma nadaje mu pięknego koloru i lekkiego aromatu, a pomidor przydaje mu swoistego smaku. Bardzo polecam ten dodatek do mięsa. Ryż przyrządza się szybko, a jest piękną i smaczną odmianą na naszym talerzu.

 


Składniki:
  • ryż ( 20 dkg ) - ja użyłam białego ryżu z torebek ( 2 woreczki ), ale przed ugotowaniem przecięłam torebki, a ryż wsypałam do garnuszka ( w sumie te dwie torebki dały niepełny kubek ziarenek ryżu )
  • woda ( w ilości dwukrotnie większej niż objętość ryżu )
  • kurkuma ( niecała mała łyżeczka )
  • 2 - 3 łyżki suszonych pomidorów
  • sól
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
  • W garnku, w którym będziemy gotować ryż rozgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej kurkumę i mieszamy. Następnie dodajemy suszone pomidory i wszystko razem mieszamy
  • Do oliwy z kurkumą i pomidorami wsypujemy suchy ryż, dokładnie mieszamy i chwilę razem smażymy ( ok 2 - 3 minuty ) cały czas mieszając, aby ryż nie przywarł do naczynia
  • Następnie ryż z przyprawami zalewamy gorącą wodą ( ja używam wrzątku ) w ilości 1:2, czyli wody ma być dwukrotnie tyle, co ryżu ( ja miałam niepełny kubek ryżu, więc wlałam dwa niepełne kubki wody ). Delikatnie solimy
  • Ryż gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 15 minut ( ja nie mieszam ) do odparowania wody. Potem zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut
  • Serwujemy z mięsem. najlepiej smakuje z mięsem drobiowym, ale nie tylko. Można formować z niego ładnie wyglądające na talerzu kulki - ja robię je za pomocą łyżki do ubitych ziemniaków

5 komentarzy:

  1. Bardzo rzadko jemy ryż. następnym razem zrobię według Twojego przepisu:) Dobrego 2013 roku życzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. znowu tu pysznie!, wszystkiego najlepszego z okazji Nowego Roku :)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekki start po ciężkim Sylwestrze fajna propozycja do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko fajne i zapewne dobrze smakuje lecz pytam na ile osób wystarczy tego ryżu?
    czy na 4 osoby ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi ocenić, jakie duże porcje ktoś zjada, ale u nas starcza tego ryżu na 3 dość duże porcje

      Usuń