wtorek, 15 stycznia 2013

Racuchy z sera

Racuchy z sera




     Szybkie w przygotowaniu, delikatne w smaku, pyszne racuszki. Przyrządzam je na obiad, gdy mam ochotę na coś lekkiego. Ale świetnie pasują też na kolację. Robię też inne racuszki, np. z jabłkami, drożdżowe, z owocami leśnymi, ale te smakują mi zdecydowanie najbardziej. Można je serwować z dżemem, miodem, świeżymi owocami lub po prostu z cukrem pudrem.


Składniki:

  • 20 dkg twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 10 dkg mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • miód, konfitura owocowa, dżem lub świeże owoce
  • cukier puder
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

  1. Ja wykonuję ciasto na racuchy w malakserze. Oczywiście można też wykonać go ręcznie, ale ja wolę, jak ser jest dokładnie roztarty, co nigdy ręcznie tak się nie udaje.
  2. Do miski malaksera wrzucamy wszystkie składniki: ser, mleko, mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli. Pianę z ubitych białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy łyżką ciasto. Na jednego racuszka dajemy 2-3 łyżki ciasta serowego formując okrągłe placuszki. Smażymy na złoty kolor, z każdej strony po ok. 3 minuty. Placuszki smażymy na delikatnym ogniu, aby się nie przypaliły.
  4. Po upieczeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć część tłuszczu.
  5. Serwujemy polane miodem, posypane cukrem pudrem lub dodając konfiturę owocową, dżem lub świeże owoce.

12 komentarzy:

  1. racuszki z sera są bardzo proste, a jakie pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie znałam przepisu na serowe placuszki, na pewno bardzo smaczne jak wszystko u Ciebie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, bo są na prawdę smaczne. Ja piekę je regularnie, czasem jak mam cug, to i ze dwa razy w tygodniu:)

      Usuń
  3. Chyba wiem co jutro mam na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niebo w gębie!!! Miałam twaróg własnej roboty,wyszły przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że przepis się spodobał. Z własnej roboty twarogu wychodzą pewno jeszcze lepsze:)

      Usuń
  5. wyszly dobre,troche slodkie,nie sypalismy niczym,same jedlismy.Dalam lyzke wiecej maki bo ciasto bylo wodniste,ale polecam.dzieci zjadly migiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Heh, nie sądziłem, że racuchy wyjdą z aż takiej ilości sera. Niedawno zacząłem eksperymentować i dodawać do swoich odrobinę sera tak jak to opisałem w tym przepisie, bo pomyślałem sobie, że będą bardziej pożywne, ale widzę, że u Ciebie jest go ze dwa razy więcej, a racuszki nadal wyglądają świetnie! Polecisz jakąś szczególną konfiturę? Bo mnie racuchy dobrze komponują się z... bazylią :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Trochę wodniste.Dodałam 1 szklankę więcej.Ale są pyszne a na ogół nie lubię racuchów ale twoje uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. pychota, pychota, dziecko jadło i wołało jeszcze ;-)

    OdpowiedzUsuń