czwartek, 21 lutego 2013

Makaron z serem

Makaron z serem
 

    Nie zawsze jest czas, by gotować wymyślny obiad. Tak było u mnie dziś. Z pracy wróciłam późno. Zupa była z dnia poprzedniego, więc postanowiłam odpocząć sobie dziś od garów. Bo zrobienie makaronu z serem nie można nazwać gotowaniem. A jedzenie całkiem smaczne. Dla mnie to smak dzieciństwa. Taki obiadek często jadało się w piątki. Teraz tez czasami wracam do tego dania, zwłaszcza jak chcę szybko coś przygotować do jedzenia.

 

Składniki:
  • 350 g makaronu ( u mnie zawsze świderki )
  • 2 kostki twarogu po 250 g każda
  • 3 - 4 łyżki masła
  • cukier
  • sól
Sposób wykonania:
  • Makaron ugotować jak podano na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie
  • Ser rozgnieść widelcem
  • Na patelni rozgrzać masło ( 2 - 3 łyżki ), włożyć na niego ser i chwilę podgrzewać na wolnym ogniu
  • Na mniejszej patelni rozgrzać 1 - 2 łyżki masła do lekkiego zrumienienia
  • Makaron odcedzić. Pomieszać z podgrzanym serem. Wyłożyć porcje na talerze i każdą polać zrumienionym masłem
  • Na talerzu posłodzić według uznania

9 komentarzy:

  1. Ja jeszcze z pracy nie wróciłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja ostatnio robiłam makaron z serem ale dodałam jeszcze do tego borówki, był pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł z tym dodaniem owoców:)

      Usuń
  3. pyszne ale zawsze robię makaron. Wtedy to rzeczywiście jest smak dzieciństwa. Kupny makaron jest bleeee:)

    super blog. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym robiła, tylko że z czasem kiepsko. Ale jak sobie przypomnę taki domowy makaronik robiony przez mamę i zapiekany z jabłkami z cynamonem .... Pycha!!:)

      Usuń
  4. Ja ser przyrządzam w misce ze śmietaną 30% aby nie był schy i z cukrem od razu i tym posypuje makaron. Pyszne polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam i czekam na męża :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej..Ja ser ucieram na tarce...posypuję nim makaron..cukier i jeśli ktoś lubi posypać cynamonem ..bardzo smaczne danie.

    OdpowiedzUsuń