wtorek, 19 lutego 2013

Mini zapiekanki z bułki

Mini zapiekanki z bułki






Bardzo proste, ale smaczne jedzenie.
Zawsze smakowały mi zapiekanki kupowane w barach  i na stoiskach szybkiej obsługi. Pamiętam, jak wracało się w piątki ze studiów do domu na weekend i obowiązkowym punktem tego powrotu była zapiekanka na dworcu w Krakowie. Teraz tego dworca już nie ma ( i całe szczęście, bo jest ładniejszy ), ale w pamięci pozostały te zapiekanki. I jeszcze hot - dogi! Mniam mniam:)
Teraz już nie latam po barach szybkiej obsługi i nie jadam zapiekanek i hot - dogów na dworcach, ale rekompensuję to sobie zapiekankami robionymi w domu ze zwykłej okrągłej bułki, pieczarek podsmażanych z cebulką i zółtego sera. Na wierzch keczup i jest pyszna zakąska albo kolacja, a czasami i obiad. Bo u nas te zapiekanki można jeść i jeść i jakoś się nie nudzą. Co w tym jest, że proste jedzenie czy niewyszukane smaki dzieciństwa i młodości smakują jak najbardziej wykwintne dania?
Do zapiekanki nadają się też lekko czerstwe bułki, bo po zapieczeniu odzyskują świeżość!
Zapiekam je w specjalnym piecyku, ale można to też robić w piekarniku, ale wtedy jest więcej nagrzewania, a piecyk 3 minuty i jest gotowe!



Składniki: ( na 2 osoby )
  • 2 tradycyjne okrągłe bułki ( nie muszą być całkiem świeże)
  • 40 - 50 dkg pieczarek
  • mała cebulka
  • 20 dkg sera żółtego ( np podlaski, gouda )
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • keczup

Sposób wykonania:
  •  Przygotowujemy pieczarki: obieramy, myjemy i drobno kroimy
  • Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, chwilę podsmażamy i następnie dorzucamy pieczarki. Solimy i doprawiamy pieprzem. Czekamy, aż odparuje woda i jeszcze chwilę smażymy
  • Bułkę kroimy na 5 kromeczek ( mniej więcej tyle wychodzi z bułki razem z piętkami )
  • Na każdą kromkę nakładamy pieczarki, przykrywamy je jednym lub dwoma plasterkami sera żółtego i posypujemy go delikatnie odrobiną ostrej papryki w proszku
  • Wkładamy do nagrzanego piecyka lub piekarnika i podgrzewamy tak długo, aż ser się stopi i ewentualnie lekko miejscami przybrązowi ( to według upodobań ). ( Mój piecyk nastawiam na 250 stopni C, wstawiam przygotowane do zapieczenia kromki i po ok 3 minutach zapiekanki są gotowe - trzeba pilnować, aby nie spalić zapiekanek)
  • Po wyciągnięciu z piecyka polewamy wg upodobań keczupem
 

2 komentarze:

  1. pieczarkowe zapiekanki to jedno z ulubionych moich śniadań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha !! nawet Magda K takich niejadla

    OdpowiedzUsuń