wtorek, 19 lutego 2013

Ryba po grecku

Ryba po grecku


 


   
 Ryba po grecku gości w naszym domu nie tylko na Boże Narodzenie. Robię ją po prostu na obiad, jak przyjdzie mi na nią ochota. A potem pozostaje się zajadać.
Ryba smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. My jadamy ją zazwyczaj z chlebem, choć można też ugotować do niej ryż. My jednak preferujemy wersję z pieczywem.
Dziś użyłam do przygotowania tego dania filetów z dorsza - ulubionej ryby mojego męża. Kupujemy dorsza świeżego, albo mrożonego, ale wtedy przed przygotowaniem trzeba go całkowicie rozmrozić. Dorsz ma mało ości, więc oprócz wyśmienitego smaku ma też i tą zaletę. W dzisiejszym dorszu nie znaleźliśmy ani jednej ości, choć oczywiście trafiają się też i ościste. Ale pod tym względem z rybami zawsze należy uważać.



Składniki:
  • 4 średniej wielkości filety z dorsza ( świeże lub mrożone )
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka 
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • puszka pomidorów
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
Sposób wykonania:
  • Obieramy warzywa. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy na drobne piórka.
  • Przygotowujemy rybę: filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze porcje. Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem oraz kropimy sokiem z cytryny. Rybę obtaczamy w mące, potem w rozmąconym jajku, a następnie w tartej bułce.
  • Tak przygotowaną rybę smażymy na patelni na złoty kolor (kilka minut z każdej strony).
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju i wrzucamy do niego cebulę. Bardzo delikatnie solimy (szybciej zmięknie) i smażymy na delikatnym ogniu, często mieszając aż do zeszklenia.
  • Do zeszklonej cebuli dorzucamy starte warzywa. Wszystko razem chwilę smażymy (około 5 minut), często mieszając. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy (około 10 minut) pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i pilnując, aby warzywa się nie przypaliły.  Ewentualnie dolewamy jeszcze niewielką ilość wody
  • Do duszących się warzyw dodajemy puszkę pomidorów. Pomidory rozgniatamy, całość mieszamy.
  • Do warzyw dolewamy 1,5 szklanki przegotowanej wody rozmieszanej z przecierem. Mieszamy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i dalej dusimy aż do miękkości warzyw i odparowania płynu
  • Na koniec wszystko doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. 
  • Na dnie głębokiego półmiska układamy połowę warzyw. Na nie kładziemy usmażoną rybę i przykrywamy ją pozostałą częścią warzyw.
  • Danie serwujemy z pieczywem, ewentualnie ryżem.

4 komentarze:

  1. Robię bardzo podobnie, tylko rybkę gotuję na parze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli Twoja rybka jest zdrowsza! Ja tez będę musiała spróbowac kiedys zrobić tak jak TY!:)

      Usuń
  2. bardzo bardzo lubię rybkę po grecku, Twoja wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszą rybę po grecku robiła moja Mama. Teraz kiedy już Jej nie ma próbuję odtwarzać ten smak. Od zawsze była to dla mnie potrawa na zimno. Kiedy zaczęłam pracować w przedszkolu okazało się, że to danie obiadowe. Ale jakoś nie polubiłam tej wersji na ciepło. Jak przygotowuję to oczywiście podjadam ale najbardziej lubię na zimno, z kromką białego, świeżego chleba i z dodatkiem chrzanu.

    OdpowiedzUsuń