wtorek, 5 marca 2013

Jajka faszerowane pastą z łososiem

Jajka faszerowane pastą z łososiem 




  Faszerowane jajka to fajna przekąska. Można je też przygotować na kolację. W naszym domu goszczą nie tylko od święta. Robię różne farsze do jajek. Dziś przedstawię farsz przyrządzany z dodatkiem wędzonego łososia. Do przystrojenia jajek użyłam czarnego kawioru, który lubi mój mąż i który pasuje do rybnego nadzienia.
Przepis na jajka faszerowane pastą z szynką znajduje się TUTAJ.




Składniki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ok 50 g wędzonego łososia
  • łyżeczka majonezu
  • łyżka posiekanego szczypiorku lub szczypioru z dymki
  • sól
  • pieprz
  • do dekoracji: np. kawior, papryka, zielenina, natka

Sposób wykonania: 
  • Jajka gotujemy na twardo. Studzimy w zimnej wodzie i obieramy
  • Jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy delikatnie połówki żółtek. Białka odstawiamy na paterę lub specjalny talerz do jajek
  • Żółtka i mięso z wędzonego łososia miksujemy na gładka masę. Ja zrobiłam to za pomocą blendera
  • Do gładkiej masy dodajemy pieprz, łyżeczkę majonezu oraz posiekany drobno szczypiorek, ewentualnie sól ( zanim posolimy należy sprawdzić słoność pasty, bo łosoś jest solony ). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
  • Łyżeczką lub za pomocą szprycy wypełniamy miejsca po żółtkach. Dowolnie dekorujemy

2 komentarze:

  1. super pomysł! musze zrobić na wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe, pyszny farsz, a jajka mogę jeść codziennie :))

    OdpowiedzUsuń