Jajka faszerowane pastą z łososiem
Faszerowane jajka to fajna przekąska. Można je też przygotować na kolację. W naszym domu goszczą nie tylko od święta. Robię różne farsze do jajek. Dziś przedstawię farsz przyrządzany z dodatkiem wędzonego łososia. Do przystrojenia jajek użyłam czarnego kawioru, który lubi mój mąż i który pasuje do rybnego nadzienia.
Przepis na jajka faszerowane pastą z szynką znajduje się TUTAJ.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ok 50 g wędzonego łososia
- łyżeczka majonezu
- łyżka posiekanego szczypiorku lub szczypioru z dymki
- sól
- pieprz
- do dekoracji: np. kawior, papryka, zielenina, natka
Sposób wykonania:
- Jajka gotujemy na twardo. Studzimy w zimnej wodzie i obieramy
- Jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy delikatnie połówki żółtek. Białka odstawiamy na paterę lub specjalny talerz do jajek
- Żółtka i mięso z wędzonego łososia miksujemy na gładka masę. Ja zrobiłam to za pomocą blendera
- Do gładkiej masy dodajemy pieprz, łyżeczkę majonezu oraz posiekany drobno szczypiorek, ewentualnie sól ( zanim posolimy należy sprawdzić słoność pasty, bo łosoś jest solony ). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
- Łyżeczką lub za pomocą szprycy wypełniamy miejsca po żółtkach. Dowolnie dekorujemy
super pomysł! musze zrobić na wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, pyszny farsz, a jajka mogę jeść codziennie :))
OdpowiedzUsuń