sobota, 2 marca 2013

Panierowana cukinia

Panierowana cukinia



   Pyszna przekąska lub dodatek do dania głównego. Czasami przyrządzam ja tylko na zagryzkę, a czasem, jak mi starczy czasu to do drugiego dania oprócz sałatki czy surówki. Znika błyskawicznie. Jest pyszna, chrupiąca i niebezpieczna ... bo można ją jeść, jeść i jeść:). Można ja przyrządzać przez cały rok, bo cukinia jest teraz dostępna bez przerwy. Ja używam takiej małej, którą można kupić w supermarketach i małe krążki smażę w głębokim tłuszczu.  Duże polskie, dostępne już sezonowo w lecie i jesieni przyrządzam trochę inaczej. Też je panieruję, ale smażę już na patelni jak kotlety.


Składniki:
  • 2 cukinie
  • sól
  • mąka
  • bułka tarta
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Cukinie myjemy i kroimy w krążki grubości ok. 7 - 8 mm. Solimy i obtaczamy w mące. Następnie wkładamy do roztrzepanych z odrobiną soli jajek, a następnie obtaczamy w bułce. Smażymy z dwóch stron w głębokim tłuszczu na jasnobrązowy kolor. Po usmażeniu kładziemy na talerzu wyścielonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy ciepłe.





1 komentarz: