Pyszna przekąska lub dodatek do dania głównego. Czasami przyrządzam ja tylko na
zagryzkę, a czasem, jak mi starczy czasu to do drugiego dania oprócz
sałatki czy surówki. Znika błyskawicznie. Jest pyszna, chrupiąca i
niebezpieczna ... bo można ją jeść, jeść i jeść:). Można ja przyrządzać
przez cały rok, bo cukinia jest teraz dostępna bez przerwy. Ja używam
takiej małej, którą można kupić w supermarketach i małe krążki smażę w
głębokim tłuszczu. Duże polskie, dostępne już sezonowo w lecie i
jesieni przyrządzam trochę inaczej. Też je panieruję, ale smażę już na
patelni jak kotlety.
Składniki:
- 2 cukinie
- sól
- mąka
- bułka tarta
- 3 jajka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinie
myjemy i kroimy w krążki grubości ok. 7 - 8 mm. Solimy i obtaczamy w
mące. Następnie wkładamy do roztrzepanych z odrobiną soli jajek, a
następnie obtaczamy w bułce. Smażymy z dwóch stron w głębokim tłuszczu
na jasnobrązowy kolor. Po usmażeniu kładziemy na talerzu wyścielonym
papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy ciepłe.
Też taką lubię:) Dawno nie robiłam!
OdpowiedzUsuń