Pierogi małopolskie z kaszą gryczaną i twarogiem
Pierogi z kaszą gryczana i twarogiem to w naszym domu prawie klasyka, niczym pierogi ruskie. I smakują równie dobrze jak ruskie, choć to zapewne sprawa gustu.
Pierwszy raz zrobiłam je kilka lat temu i tak już zostały w moim kuchennym repertuarze. Poleciła mi je moja koleżanka. Przepis na nadzienie nie jest skomplikowany i właściwie robi się go tak jak na pierogi ruskie, tylko że zamiast ziemniaków mamy tu kaszę gryczaną. No i proporcje są inne. Ale takich pierogów warto spróbować, bo to ciekawa i smaczna odmiana od robionych tradycyjnie w naszych domach innych pierogów na słono.Pierogi z kaszą gryczana i twarogiem to w naszym domu prawie klasyka, niczym pierogi ruskie. I smakują równie dobrze jak ruskie, choć to zapewne sprawa gustu.
Składniki:
Na nadzienie:
- 25 dkg twarogu ( miękkiego i nie kwaśnego)
- 25 dkg ugotowanej na sypko kaszy gryczanej - taka ilość wychodzi z jednej torebeczki kaszy gryczanej zawierającej 10 dkg suchej kaszy
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- ok 2,5 szklanki mąki
- ok 1,5 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki oleju
- pół łyżeczki soli
- Przygotować ciasto: na stolnicę lub do dużej miski ( ja ciasto zagniatam w szerokiej misce ) przesiać mąkę. Dodać sól. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać olej oraz stopniowo wodę, tak, aby ciasto nie było za rzadkie, albo za twarde i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na kilka minut
- Przygotować farsz: kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, ja gotuję jeden woreczek kaszy gryczanej ( 10 dkg )
- Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju na złoty kolor
- Ser zemleć lub zetrzeć na tarełku o drobnych oczkach
- Kaszę rozetrzeć z serem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem
- Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować kolejno na cienkie placki. Foremką ( lub szklanką ) w kształcie koła wyciąć kółka. Nałożyć farsz i zlepić pierogi
- Wrzucać do gotującej się wody. Gotować w lekko osolonej wodzie ok 3 minut od ponownego zagotowania
- Wyciągać z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać z zeszkloną na oleju cebulą lub stopioną słoniną
cudowne te pierogi!, kiedyś dawno jadłam u koleżanki właśnie z kaszą gryczaną i bardzo mi smakowały
OdpowiedzUsuńCudowne przepisy tu znalazłam- zamierzam wypróbować co nieco -pozdrawiam : )
OdpowiedzUsuńDzięki:). Zapraszam do odwiedzin i korzystania z przepisów:). Pozdrowienia
Usuń