środa, 17 kwietnia 2013

Kotlet dewolaj ( de volaille )

Kotlet dewolaj ( de volaille )



Kotlet de volaille to pyszne danie z piersi kurczaka. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. U mnie z reguły serwuje się dewolaja z ryżem i surówką.
Dewolaja przygotowuję tylko z masłem, bez zbędnych dodatków w postaci sera żółtego czy szynki. Jeśli dodaję coś ponad masło to robią się wówczas z tych zawijańców roladki drobiowe, również bardzo smaczne.
Masło dobrze doprawiam, dlatego mięso wychodzi aromatyczne.

Składniki: ( na 3 kotlety )
  • 3 niezbyt duże piersi z kurczaka
  • 60 g masła
  • sól
  • sok z cytryny
  • 3 - 4 łyżki natki pietruszki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pieprz
  • jajko 
  • tarta bułka
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie rozbić na dość cienkie płaty, oprószyć pieprzem
  • Przygotować masło: dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, sól ( piersi nie solę już dodatkowo, tylko dodaję jeszcze trochę soli do jajka, w którym panieruję kotlety ) i sok z cytryny ( 2 - 3 łyżki ) . Wszystko dokładnie połączyć i uformować z masła 3 wałeczki
  • Na każdą pierś z boku kłaść wałeczek masła. Zakładać górne krawędzie, tak jak na krokiety i ściśle zwijać mięso
  • Tak przygotowane mięso obtaczać w jajku, a następnie w tartej bułce. Spiąć wykałaczkami
  • Smażyć na oleju ok 20 minut często obracając, aby mięso równomiernie się zrumieniło
  • Serwować najlepiej z ryżem i surówką
  • Uwaga przy przecinaniu krokieta. Masło może trysnąć
   

3 komentarze:

  1. Kurcze pieczone, zawinięcie takich kotletów to dla mnie czarna magia ! możesz zdradzić sposób, czy mięsko jest bardzo cieniutko rozbite? Pyszności :)

    Zapraszam do siebie :) http://zielonyrondel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dobry po prostu pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń