środa, 29 maja 2013

Buchty drożdżowe z powidłami

Buchty drożdżowe z powidłami




Buchty drożdżowe to nic innego jak słodkie bułeczki drożdżowe. Te przedstawione są z powidłami śliwkowymi. Przepis na ten wypiek znalazłam w starej książce kucharskiej zawierającej same przepisy na słodkości. Nie podam tytułu, bo stron początkowych nie ma. 
Buchty są bardzo smaczne, ciasto drożdżowe smakowite, pulchne i mięciutkie i na pewno nie ma problemu z wyrośnięciem, co widać na załączonych zdjęciach.Bułeczki posypuję słodką kruszonką.
Buchty drożdżowe są doskonałe na śniadanie, albo jako przekąska w ciągu dnia. Świetnie smakują z mlekiem bądź kawą. Ja czasami jeszcze zapodaję do nich masło i jest na prawdę smaczne jedzonko. Ja akurat lubię drożdżowe wypieki, więc dla mnie te buchty to "wypas".
Mi z podanej ilości wyszło 12 duuużych bułeczek. Ja upiekłam je w okrągłej formie o średnicy 26 cm, a resztę w długiej keksówce. Można je też upiec w dużej formie prostokątnej, jeśli komuś nie zależy na okrągłym kształcie. Można tez te bułeczki zrobić sporo mniejsze, i wówczas wyjdzie ich ok 16. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

 

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 4 jajka do ciasta + 1 do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • 10 dkg cukru kryształu
  • 8 dkg drożdży
  • 12 dkg margaryny
  • ok. 2 szklanki mleka
  • 5 dkg masła
  • skórka otarta z cytryny
  • 20 dkg marmolady
  • tarta bułka
  • na kruszonkę: 4 dkg masła, 4 dkg cukru kryształu, 8 dkg mąki
Sposób wykonania:
  • Przygotować zaczyn:  drożdże rozetrzeć z  2 łyżkami cukru kryształu i dolać niewielką ilość letniego mleka ( kilka łyżek ), dodać łyżkę mąki i wszystko delikatnie zamieszać. Odstawić, aż zaczyn podwoi swoja objętość
  • Mąkę przesiać, dodać ciepłe mleko ( ja nie daję od razu wszystkiego, bo ciasto może być potem zbyt rzadkie. Na początek półtorej szklanki ), szczyptę soli do smaku, jajka ubite z cukrem, stopioną margarynę, otartą skórkę z cytryny. Wszystko zamieszać i jeśli jest potrzeba dolać resztę mleka, tak aby ciasto nie było za twarde. Gdybyśmy dolali wszystko mleko, a ciasto było za rzadkie, można dosypać trochę mąki
  • Ciasto dobrze wyrobić ( ja robiłam go w robocie i wyrabiałam go ok 15 minut na małych obrotach) i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Odczekać aż podwoi swoją objętość
  • W tym czasie przygotować z ww składników kruszonkę
  • Roztrzepać jajko do wysmarowania gotowych bułeczek
  • Roztopić 5 dkg masła
  • Po wyrośnięciu brać po kawałku ciasta ( jak na duże pączki ) i rozpłaszczać je na dłoni. Na środek kłaść po trochę powidła i dokładnie zlepiać buchty. Każdą dokładnie nacierać roztopionym masłem ( ja wkładam bułeczkę do rondelka z roztopionym masłem, wyjmuje i dokładnie nacieram tłuszczem)
  • Tak przygotowane buchty układać ciasno w formie do pieczenia ( okrągłej lub prostokątnej, najlepiej otwieranej z boku. Forma musi być dobrze wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką
  • Po napełnieniu formy buchty pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia, po czym posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką
  • Piec w 180 stopniach ok 50 minut

4 komentarze:

  1. ale to kusząco wygląda:) musiało smakować wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wielkie:) Przeraża mnie tylko wyrabianie ciasta drożdżowego, inaczej juz bym siedział w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam nie tak dawno, tyle, że bez kruszonki ;)Rewelacja :) Zastanawiam się, czy nie spróbować teraz dodać do nich nutelli zamiast powideł ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wczoraj rano jak zobaczyłam te piękne buchaty spontanicznie zabrałam się za robienia ciasta drożdżowego :), zapraszam do mnie

    http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/05/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem-i.html

    OdpowiedzUsuń