piątek, 3 maja 2013

Klopsiki berlińskie

Klopsiki berlińskie


 
Klopsiki berlińskie to przepis kuchni berlińskiej. Niemiecka nazwa tych klopsików to Berliner Buletten. To danie bardzo charakterystyczne dla kuchni Berlina, które przyrządza się zarówno w domach, jak i można przekąsić w prawie każdej berlińskiej knajpie.
Klopsiki są podobne do naszych kotletów mielonych. Jeśli ktoś lubi mielone, to klopsy z Berlina będą mu bardzo smakować. Można je serwować z sałatką ziemniaczaną tak lubianą przez Niemców. Przepis na klasyczną niemiecką sałatkę ziemniaczaną można znaleźć TUTAJ. A sałatka widoczna na zdjęciu to również sałatka ziemniaczana, a przepis znajduje się TUTAJ.
Wczoraj podałam klopsiki z młodymi ziemniakami i surówką. Też bardzo smakowały.









Składniki:


  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 dość duża cebula
  • sól, pieprz
  • pól łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • tarta bułka
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:


  • Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajko oraz namoczoną i dokładnie odciśniętą z wody, bułkę.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Masę dokładnie wyrabiamy.
  • Z masy formujemy niezbyt duże, okrągłe klopsiki. Obtaczamy je w bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.z obu stron po kilka minut zmniejszając po jakimś czasie ogień, aby klopsiki się nie przypaliły
  • Klopsy można podawać z ziemniakami lub z sałatką ziemniaczaną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz