Klopsiki berlińskie
Klopsiki berlińskie to przepis kuchni berlińskiej. Niemiecka nazwa tych klopsików to Berliner Buletten. To danie bardzo charakterystyczne dla kuchni Berlina, które przyrządza się zarówno w domach, jak i można przekąsić w prawie każdej berlińskiej knajpie.
Klopsiki są podobne do naszych kotletów mielonych. Jeśli ktoś lubi mielone, to klopsy z Berlina będą mu bardzo smakować. Można je serwować z sałatką ziemniaczaną tak lubianą przez Niemców. Przepis na klasyczną niemiecką sałatkę ziemniaczaną można znaleźć TUTAJ. A sałatka widoczna na zdjęciu to również sałatka ziemniaczana, a przepis znajduje się TUTAJ.
Wczoraj podałam klopsiki z młodymi ziemniakami i surówką. Też bardzo smakowały.
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 bułka
- 1 jajko
- 1 dość duża cebula
- sól, pieprz
- pól łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- tarta bułka
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajko oraz namoczoną i dokładnie odciśniętą z wody, bułkę.
- Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Masę dokładnie wyrabiamy.
- Z masy formujemy niezbyt duże, okrągłe klopsiki. Obtaczamy je w bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.z obu stron po kilka minut zmniejszając po jakimś czasie ogień, aby klopsiki się nie przypaliły
- Klopsy można podawać z ziemniakami lub z sałatką ziemniaczaną
Komentarze
Prześlij komentarz