Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem
 


 
Młoda kapusta, czy to w wersji, którą przedstawię dzisiaj, czy to w wersji, jaką już prezentowałam wcześniej (KLIK), należy do obowiązkowych dań wiosennych w naszym domu.
Wczoraj ugotowałam młodą kapustę z dodatkiem dużej ilości koperku, z delikatna zasmażką z mąki i z boczkiem. Ta wersja kapusty jest niezwykle smaczna. Może być jadana solo, z chlebem, albo jako dodatek do dań mięsnych. Ja podałam ją z kotletem schabowym i młodymi ziemniaczkami. Wszystko pasowało do siebie idealnie. A kapusta była chrupka, bo w tej wersji nie powinna się przegotować, więc gotujemy ją niedługo. 
Jeśli szukacie inspiracji na inne smaczne dania z młodą kapustą to na moim blogu znajdziecie więcej przepisów klikając TUTAJ.

 

Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 10 - 15 dkg chudego boczku ( ja daje pieczony lub gotowany, ale bez żadnej ziołowej posypki - naturalny )
  • 1 - 1,5 łyżki mąki
  • 0,5 - 1 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy główkę na 4 części
  • Każdą część szatkujemy, ale w niezbyt cienkie paseczki
  • Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka, przesypujemy delikatnie solą i zalewamy wodą
  • Gotujemy ok 8 - 10 minut, kilka razy mieszając. Po tym czasie kapustę można odstawić z ognia
  • W czasie gotowania kapusty przygotowujemy boczek: kroimy go w drobna kostkę i wytapiamy na patelni
  • Przyrumienione kawałki boczku wyławiamy z patelni i przekładamy do garnka, a na wytopionym tłuszczu robimy zasmażkę z mąki ( nie rumienimy jej ). Jeśli boczek był zbyt tłusty i tłuszczu jest zbyt dużo odlewamy jego część, zostawiając go ok 2 łyżek. Dosypujemy mąkę i chwile razem smażymy
  • Następnie mąkę przekładamy do wysokiego naczynia i dolewamy płyn spod kapusty. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja robię to za pomocą trzepaczki rózgowej i uzyskuję gładki płyn
  • Płyn wlewamy do kapusty, mieszamy, wszystko zagotowujemy i chwile razem gotujemy
  • Następnie kapustę dosalamy, doprawiamy pieprzem i dodajemy cały ( mały) pęczek posiekanego drobno koperku
  • Chwilkę razem gotujemy
  • Podajemy solo lub jako dodatek do mięs i młodych ziemniaków. Najbardziej smakuje z kotletem schabowym
Inne przepisy z młoda kapustą znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

  1. pyszota ! :)
    Zapraszam do akcji na durszlaku - młoda kapusta 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z małym pytankiem, czy wodę po zagotowaniu kapusty odlewamy czy nie,coś mi takiego świta ale to może po zagotowaniu kapusty kiszonej, bardzo proszę o podpowiedź

      Usuń
    2. Z młodej kapusty wody się nie odlewa. To dotyczy kapusty kiszonej, jeśli jest za kwaśna. Pozdr

      Usuń
    3. Właśnie z młodej się odlewa po pierwszym zagotowaniu ew, wcześniej się sparza.Chodzi o to żeby pozbyć się goryczki jaką ma młoda kapusta.gotuje się dopiero w drugiej i tej się już nie odlewa, dlatego nie daje się dużo żeby nie była rzadka. a zakwaszam zawsze zielonym agrestem -jest lepszy od kwasku cytr.

      Usuń
    4. do kapustki dodaję jeszcze sok z pół cytryny

      Usuń
  2. Aż ślinka cieknie na takie świeże aromaty!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie odlewamy, to sam smak i witaminki.
    Odlewamy, np jak robimy bigos, łazanki z kapusty kiszonej, jeśli jest za kwaśna

    OdpowiedzUsuń
  4. tak, aż ślinka cieknie mniam :)))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zakwaszam dwoma jabłkami,scieram na tarce duże oczka ,agrestu o tej porze jeszcze nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  6. pierwszą wodę odlewamy, ponieważ w ten sposób pozbywamy się szkodliwych azotynów.

    OdpowiedzUsuń
  7. To jeszcze pytanie - z jednej kapusty wyjdzie porcja na ile osób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zalezy od wielkości kapusty. Teraz młode kapusty są jeszcze małe, więc po ugotowaniu starcza jej na jakieś 3 - 4 porcje jako dodatek do obiadu. Bo jak chcemy ją jeść solo to najwyżej 2 porcje. Pozdr

      Usuń
  8. Jestem mama a zarazem babcia,i dobrych kilkanascie lat gotowania,ale ciesze sie Pani Aniu za te przepisy,ktore udoskonalam we własnej kuchni,i smakuja mnie i mojej rodzinie,a tym czy wode wylac,czy dodac cytryny,czy agrestu,to kazda kucharka niech robi wedłóg własnego uznania:) dla mnie osobiscie sa to bardzo dobre dania:))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszotka pani Aniu !!! Tak jak pani poleca najlepsza do schabowych mniam......!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się:) Taka kapustka ze schabowym to niebo w gębie:)

      Usuń
  10. Kapustka wygląda apetycznie, my też często gotujemy. Żona wymyśliła super szybki przepis. Danie wychodzi wyborne :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz