Młoda kapusta z koperkiem
Młoda kapusta, czy to w wersji, którą przedstawię dzisiaj, czy to w wersji, jaką już prezentowałam wcześniej (KLIK), należy do obowiązkowych dań wiosennych w naszym domu.
Wczoraj ugotowałam młodą kapustę z dodatkiem dużej ilości koperku, z delikatna zasmażką z mąki i z boczkiem. Ta wersja kapusty jest niezwykle smaczna. Może być jadana solo, z chlebem, albo jako dodatek do dań mięsnych. Ja podałam ją z kotletem schabowym i młodymi ziemniaczkami. Wszystko pasowało do siebie idealnie. A kapusta była chrupka, bo w tej wersji nie powinna się przegotować, więc gotujemy ją niedługo.
Jeśli szukacie inspiracji na inne smaczne dania z młodą kapustą to na moim blogu znajdziecie więcej przepisów klikając TUTAJ.
Składniki:
Młoda kapusta, czy to w wersji, którą przedstawię dzisiaj, czy to w wersji, jaką już prezentowałam wcześniej (KLIK), należy do obowiązkowych dań wiosennych w naszym domu.
Wczoraj ugotowałam młodą kapustę z dodatkiem dużej ilości koperku, z delikatna zasmażką z mąki i z boczkiem. Ta wersja kapusty jest niezwykle smaczna. Może być jadana solo, z chlebem, albo jako dodatek do dań mięsnych. Ja podałam ją z kotletem schabowym i młodymi ziemniaczkami. Wszystko pasowało do siebie idealnie. A kapusta była chrupka, bo w tej wersji nie powinna się przegotować, więc gotujemy ją niedługo.
Jeśli szukacie inspiracji na inne smaczne dania z młodą kapustą to na moim blogu znajdziecie więcej przepisów klikając TUTAJ.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- 10 - 15 dkg chudego boczku ( ja daje pieczony lub gotowany, ale bez żadnej ziołowej posypki - naturalny )
- 1 - 1,5 łyżki mąki
- 0,5 - 1 szklanki wody
- sól
- pieprz
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy główkę na 4 części
- Każdą część szatkujemy, ale w niezbyt cienkie paseczki
- Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka, przesypujemy delikatnie solą i zalewamy wodą
- Gotujemy ok 8 - 10 minut, kilka razy mieszając. Po tym czasie kapustę można odstawić z ognia
- W czasie gotowania kapusty przygotowujemy boczek: kroimy go w drobna kostkę i wytapiamy na patelni
- Przyrumienione kawałki boczku wyławiamy z patelni i przekładamy do garnka, a na wytopionym tłuszczu robimy zasmażkę z mąki ( nie rumienimy jej ). Jeśli boczek był zbyt tłusty i tłuszczu jest zbyt dużo odlewamy jego część, zostawiając go ok 2 łyżek. Dosypujemy mąkę i chwile razem smażymy
- Następnie mąkę przekładamy do wysokiego naczynia i dolewamy płyn spod kapusty. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja robię to za pomocą trzepaczki rózgowej i uzyskuję gładki płyn
- Płyn wlewamy do kapusty, mieszamy, wszystko zagotowujemy i chwile razem gotujemy
- Następnie kapustę dosalamy, doprawiamy pieprzem i dodajemy cały ( mały) pęczek posiekanego drobno koperku
- Chwilkę razem gotujemy
- Podajemy solo lub jako dodatek do mięs i młodych ziemniaków. Najbardziej smakuje z kotletem schabowym
pyszota ! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do akcji na durszlaku - młoda kapusta 2013 :)
Ja z małym pytankiem, czy wodę po zagotowaniu kapusty odlewamy czy nie,coś mi takiego świta ale to może po zagotowaniu kapusty kiszonej, bardzo proszę o podpowiedź
UsuńZ młodej kapusty wody się nie odlewa. To dotyczy kapusty kiszonej, jeśli jest za kwaśna. Pozdr
UsuńWłaśnie z młodej się odlewa po pierwszym zagotowaniu ew, wcześniej się sparza.Chodzi o to żeby pozbyć się goryczki jaką ma młoda kapusta.gotuje się dopiero w drugiej i tej się już nie odlewa, dlatego nie daje się dużo żeby nie była rzadka. a zakwaszam zawsze zielonym agrestem -jest lepszy od kwasku cytr.
Usuńdo kapustki dodaję jeszcze sok z pół cytryny
UsuńAż ślinka cieknie na takie świeże aromaty!;)
OdpowiedzUsuńnie odlewamy, to sam smak i witaminki.
OdpowiedzUsuńOdlewamy, np jak robimy bigos, łazanki z kapusty kiszonej, jeśli jest za kwaśna
tak, aż ślinka cieknie mniam :)))))))))))
OdpowiedzUsuńJa zakwaszam dwoma jabłkami,scieram na tarce duże oczka ,agrestu o tej porze jeszcze nie ma.
OdpowiedzUsuńpierwszą wodę odlewamy, ponieważ w ten sposób pozbywamy się szkodliwych azotynów.
OdpowiedzUsuńTo jeszcze pytanie - z jednej kapusty wyjdzie porcja na ile osób?
OdpowiedzUsuńTo zalezy od wielkości kapusty. Teraz młode kapusty są jeszcze małe, więc po ugotowaniu starcza jej na jakieś 3 - 4 porcje jako dodatek do obiadu. Bo jak chcemy ją jeść solo to najwyżej 2 porcje. Pozdr
UsuńJestem mama a zarazem babcia,i dobrych kilkanascie lat gotowania,ale ciesze sie Pani Aniu za te przepisy,ktore udoskonalam we własnej kuchni,i smakuja mnie i mojej rodzinie,a tym czy wode wylac,czy dodac cytryny,czy agrestu,to kazda kucharka niech robi wedłóg własnego uznania:) dla mnie osobiscie sa to bardzo dobre dania:))) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa:). Pozdrawiam A
Usuńpyszotka pani Aniu !!! Tak jak pani poleca najlepsza do schabowych mniam......!
OdpowiedzUsuńZgadza się:) Taka kapustka ze schabowym to niebo w gębie:)
UsuńPychota!!!
OdpowiedzUsuńKapustka wygląda apetycznie, my też często gotujemy. Żona wymyśliła super szybki przepis. Danie wychodzi wyborne :-)
OdpowiedzUsuń