Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta to warzywo, na które czeka się na wiosnę z niecierpliwością. W tym roku ugotowałam ją już kilka razy. Tym razem postanowiłam zrobić młodą kapustę zasmażaną. Bardzo smaczna, chrupiąca, nieprzegotowana. Można by ją jeść i jeść. Pyszny dodatek do drugiego dania, ale smakuje tez z chlebem, albo solo.
Przepis na młodą kapustę z koperkiem znajduje się TUTAJ, a przepis na gotowana młodą kapustę z pomidorami znajdziesz TU.
Z młodej kapusty przyrządziłam już w tym roku gołąbki i zastanawiam się nad ich powtórką ( KLIK ).
Składniki:
Młoda kapusta to warzywo, na które czeka się na wiosnę z niecierpliwością. W tym roku ugotowałam ją już kilka razy. Tym razem postanowiłam zrobić młodą kapustę zasmażaną. Bardzo smaczna, chrupiąca, nieprzegotowana. Można by ją jeść i jeść. Pyszny dodatek do drugiego dania, ale smakuje tez z chlebem, albo solo.
Przepis na młodą kapustę z koperkiem znajduje się TUTAJ, a przepis na gotowana młodą kapustę z pomidorami znajdziesz TU.
Z młodej kapusty przyrządziłam już w tym roku gołąbki i zastanawiam się nad ich powtórką ( KLIK ).
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 nieduża cebula
- 10 - 15 dkg boczku ( niezbyt tłustego )
- sól
- pieprz
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki kminku w ziarenkach
- 2 - 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- ew. 1 łyżka oleju ( gdyby boczek był zbyt chudy )
- 1 pełna łyżeczka mąki
- Kapustę obrać z wierzchnich liści i przekroić ją na 4 części. Każdą cząstkę poszatkować w niezbyt cienkie kawałeczki
- Boczek pokroić w drobną kosteczkę, cebulę drobno posiekać
- Na patelnię wrzucić boczek, wytopić z niego tłuszcz i dodać cebulę. Smażyć na wolnym ogniu do zeszklenia cebuli. Jeśli jest za mało tłuszczu dolać łyżkę oleju
- Poszatkowaną kapustę wrzucić do garnka i zalać ok 2 szklankami gorącej wody. Zagotować i pogotować ok 2 minut mieszając
- Po tym czasie kapustę odcedzić ( ja wyławiam ją łyżką cedzakową ) i przełożyć na patelnię z boczkiem. Na dnie patelni ( ja robię tę kapustę na patelni typu wok ) zbierze się trochę wody, więc kapustę smażymy ok 5 - 6 minut w tym czasie doprawiając ją solą, pieprzem. Dodajemy też kminek, a w szklance mieszamy mąkę z niewielką ilością wody i wlewamy do kapusty. Od tego czasu musi posmażyć się kilka minut. Gotujemy aż większość wody z dna patelni odparuje
- Na koniec doprawiamy posiekanym koperkiem. Jeszcze raz mieszamy
- Podajemy jako dodatek do drugiego dania, solo lub z chlebem
zapraszam w wolnej chwili
OdpowiedzUsuńhttp://wkuchniuli.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html
:))
.
OdpowiedzUsuńa co z sokiem z cytryny ?
OdpowiedzUsuńPod koniec gotowania można skropić sokiem z cytryny kapustę, wg uznania
UsuńPolecam młodą kapustę z koperkiem i ze śmietaną. Ten przepis jest w mojej rodzinie od dziesięcioleci https://korniszonki.blogspot.com/2015/04/moda-kapusta-z-koperkiem.html
OdpowiedzUsuń