Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana



 


Młoda kapusta to warzywo, na które czeka się na wiosnę z niecierpliwością. W tym roku ugotowałam ją już kilka razy. Tym razem postanowiłam zrobić młodą kapustę zasmażaną. Bardzo smaczna, chrupiąca, nieprzegotowana. Można by ją jeść i jeść. Pyszny dodatek do drugiego dania, ale smakuje tez z chlebem, albo solo.
Przepis na młodą kapustę z koperkiem znajduje się TUTAJ, a przepis na gotowana młodą kapustę z pomidorami znajdziesz TU.
Z młodej kapusty przyrządziłam już w tym roku gołąbki i zastanawiam się nad ich powtórką ( KLIK ). 

 

Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 nieduża cebula
  • 10 - 15 dkg boczku ( niezbyt tłustego )
  • sól
  • pieprz
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki kminku w ziarenkach 
  • 2 - 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • ew. 1 łyżka oleju ( gdyby boczek był zbyt chudy )
  • 1 pełna łyżeczka mąki
Sposób wykonania:
  • Kapustę obrać z wierzchnich liści i przekroić ją na 4 części. Każdą cząstkę poszatkować w niezbyt cienkie kawałeczki
  • Boczek pokroić w drobną kosteczkę, cebulę drobno posiekać
  • Na patelnię wrzucić boczek, wytopić z niego tłuszcz i dodać cebulę. Smażyć na wolnym ogniu do zeszklenia cebuli. Jeśli jest za mało tłuszczu dolać łyżkę oleju
  • Poszatkowaną kapustę  wrzucić do garnka i zalać ok 2 szklankami gorącej wody. Zagotować i pogotować ok 2 minut mieszając
  • Po tym czasie kapustę odcedzić  ( ja wyławiam ją łyżką cedzakową ) i przełożyć na patelnię z boczkiem. Na dnie patelni ( ja robię tę kapustę na patelni typu wok ) zbierze się trochę wody, więc kapustę smażymy ok 5 - 6 minut w tym czasie doprawiając ją solą, pieprzem. Dodajemy też kminek, a w szklance mieszamy mąkę z niewielką ilością wody i wlewamy do kapusty. Od tego czasu musi posmażyć się kilka minut. Gotujemy aż większość wody z dna patelni odparuje
  • Na koniec doprawiamy posiekanym koperkiem. Jeszcze raz mieszamy
  • Podajemy jako dodatek do drugiego dania, solo lub z chlebem

Komentarze

  1. zapraszam w wolnej chwili

    http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Pod koniec gotowania można skropić sokiem z cytryny kapustę, wg uznania

      Usuń
  3. Polecam młodą kapustę z koperkiem i ze śmietaną. Ten przepis jest w mojej rodzinie od dziesięcioleci https://korniszonki.blogspot.com/2015/04/moda-kapusta-z-koperkiem.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz