poniedziałek, 6 maja 2013

Pieczarki faszerowane zapiekane

Pieczarki faszerowane zapiekane 
( przepis 2 )



 
Pieczarki faszerowane zapiekane to pyszna przekąska, albo świetny dodatek do dania głównego. Dziś przyrządziłam je jako przekąskę i wszystkim bardzo smakowały. Ten przepis pochodzi z bardzo starej książki, która nie ma już strony tytułowej, więc nie podam jej tytułu, a szkoda, bo zawiera bardzo ciekawe przepisy. 
   Ostatnio przygotowałam pieczarki faszerowane wg przepisu kuchni francuskiej ( KLIK ), a dziś nasz rodzimy przepis. Farsz jest inny, choć zasada podobna: składniki łączymy surowym jajkiem i dodajemy tartą bułkę.
Jedno i drugie nadzienie jest bardzo smaczne, a cała przekąska znika błyskawicznie. Warto spróbować. 



Składniki: ( na 18 pieczarek )
  • 20 średnich pieczarek
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1 kopiasta łyżka tartej bułki
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1 niewielka cebulka
  • sól
  • pieprz
  • 5 - 10 g masła
  • 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
  • Pieczarki obieramy, oddzielamy nóżki i myjemy
  • Nóżki i 2 kapelusze bardzo drobno kroimy. Cebulkę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy drobno posiekane nóżki i 2 kapelusze. Solimy, dodajemy pieprz i smażymy na wolnym ogniu aż do odparowania wody. Studzimy
  • Jajko ugotowane na twardo drobno siekamy. Dodajemy przestudzone pieczarki, wbijamy surowe jajko, dodajemy łyżkę posiekanego koperku ( może być mrożony ), dosypujemy tartą bułkę i doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy
  • Kapelusiki bardzo delikatnie oprószamy solą i nakładamy do nich farsz. Farsz nieco "urośnie" podczas pieczenia, więc nie ma potrzeby nakładać kopiasto farszu ( zresztą nie wystarczyłoby go ). Nakładamy go równo z kapeluszem
  • Na środek każdej pieczarki z nadzieniem nakładamy maleńki kawałeczek masła
  • Pieczarki układamy na żaroodpornym naczyniu grubo wysmarowanym masłem
  • Naczynie z pieczarkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy ok 30 - 35 minut do ładnego zrumienienia pieczarek
 

6 komentarzy:

  1. Jejku...przypomniałaś mi potrawę,którą bardzo lubię. Dawno jej nie robiłam, jakoś wyleciało mi z głowy:))Dużo tu smakołyków,które chętnie bym zrobiła,wiec zapisuję sie do twoich fanów:))))))Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygladaja. Kocham pieczarki w kazdej postaci, a widzac Twoje juz mam ochote sie do nich zabrac:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja naprawde niezle, prosty przepis na przekaske dla znajomych. Na spotkanie towarzyskie czy biesiade z przyjaciolmi :) Przymierzam sie do zakupów przez internet, komfortowe zakupy to podstawa. Beda w sam raz na jutrzejsze spotkanie z kolezankami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam ostatnio /na Trzech Króli/ wg tego przepisu. Wyszły super, były bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń