środa, 1 maja 2013

Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane




 
Pieczarki faszerowane robi się bardzo szybko. Może to być smaczna przekąska lub dodatek do dania głównego. Nadziewać można je w różny sposób, ale najczęściej nadziewam kapelusiki po prostu drobno posiekanymi nóżkami z dodatkami. A przepis znalazłam kiedyś w książce "Kuchnia francuska". Niewiele go zmodyfikowałam i na stałe weszły do dań przyrządzanych w naszym domu.
A trochę inny sposób faszerowania pieczarek znaleziony w starej polskiej książce kucharskiej ( tytułu nie podam, bo brakuje pierwszych stron i okładki ) można znaleźć na moim blogu TUTAJ.
Zachęcam do wypróbowania przepisu. Ja lubię pieczarki pod każdą postacią, a tak przygotowane smakują nam wyjątkowo. 
Bardzo smacznym dodatkiem do dań głównych mogą też być pieczarki panierowane i smażone w głębokim tłuszczu, a przepis na nie znajduje się TUTAJ.

 

Składniki:
  • 15 średniej wielkości pieczarek
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny ( np natki pietruszki lub szczypiorku )
  • ok.2 łyżki masła
Sposób wykonania:
  • Pieczarki obrać i oddzielić nóżki od kapeluszy. Umyć
  • Nóżki drobno posiekać. Dodać do nich surowe jajko, 2 łyżki tartej bułki, przeciśnięty ząbek czosnku ( jeśli ktoś nie lubi można pominąć ), posiekaną zieleninę. Posolić i doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać
  • Kapelusze pieczarek bardzo delikatnie posolić i napełniać farszem
  • Formę do zapiekania posmarować dokładnie masłem i układać na niej napełnione farszem pieczarki. Na każdej pieczarce kłaść mały kawałeczek masła
  • Wstawić do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 35 minut do zrumienienia wierzchniej warstwy farszu
  • Podawać jako przekąskę lub jako dodatek do dań głównych


6 komentarzy:

  1. uwielbiam pieczarki, ale jeszcze nigdy nie robiłam faszerowanych :) Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne, a ja myślę o zrobieniu takich na grillu :), miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię pieczarki w/g przepisu pani i myślę że wyjdą pyszne.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbuję ten przepis na imieninową imprezę.Mam nadzieję, że będą smakowały.pozdrawiam Zuza.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobnie,ale posypuję startym serem żółtym.

    OdpowiedzUsuń