Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane robi się bardzo szybko. Może to być smaczna przekąska lub dodatek do dania głównego. Nadziewać można je w różny sposób, ale najczęściej nadziewam kapelusiki po prostu drobno posiekanymi nóżkami z dodatkami. A przepis znalazłam kiedyś w książce "Kuchnia francuska". Niewiele go zmodyfikowałam i na stałe weszły do dań przyrządzanych w naszym domu.
A trochę inny sposób faszerowania pieczarek znaleziony w starej polskiej książce kucharskiej ( tytułu nie podam, bo brakuje pierwszych stron i okładki ) można znaleźć na moim blogu TUTAJ.
Zachęcam do wypróbowania przepisu. Ja lubię pieczarki pod każdą postacią, a tak przygotowane smakują nam wyjątkowo.
Bardzo smacznym dodatkiem do dań głównych mogą też być pieczarki panierowane i smażone w głębokim tłuszczu, a przepis na nie znajduje się TUTAJ.
Składniki:
- 15 średniej wielkości pieczarek
- 1 surowe jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej zieleniny ( np natki pietruszki lub szczypiorku )
- ok.2 łyżki masła
- Pieczarki obrać i oddzielić nóżki od kapeluszy. Umyć
- Nóżki drobno posiekać. Dodać do nich surowe jajko, 2 łyżki tartej bułki, przeciśnięty ząbek czosnku ( jeśli ktoś nie lubi można pominąć ), posiekaną zieleninę. Posolić i doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać
- Kapelusze pieczarek bardzo delikatnie posolić i napełniać farszem
- Formę do zapiekania posmarować dokładnie masłem i układać na niej napełnione farszem pieczarki. Na każdej pieczarce kłaść mały kawałeczek masła
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 35 minut do zrumienienia wierzchniej warstwy farszu
- Podawać jako przekąskę lub jako dodatek do dań głównych
uwielbiam pieczarki, ale jeszcze nigdy nie robiłam faszerowanych :) Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, a ja myślę o zrobieniu takich na grillu :), miłego weekendu!
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię pieczarki w/g przepisu pani i myślę że wyjdą pyszne.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że będą smakowały:)
UsuńWypróbuję ten przepis na imieninową imprezę.Mam nadzieję, że będą smakowały.pozdrawiam Zuza.
OdpowiedzUsuńRobię podobnie,ale posypuję startym serem żółtym.
OdpowiedzUsuń