niedziela, 26 maja 2013

Szarlotka z szarą renetą

Szarlotka z szarą renetą




To klasyczna szarlotka bez udziwnień. Uwielbiam szarlotki i robię kilka rodzajów tego ciasta. Gdy zabieram się do szarlotki, nigdy nie mogę się zdecydować, który przepis wybrać, bo wszystkie, które posiadam są bardzo dobre.
Tym razem upiekłam szarlotkę z szarej renety, która w cieście bardzo mi smakuje. Jabłka te o tej porze nie są już zbyt soczyste, ale na ciasto jak najbardziej się nadają, bo nie wycieka z nich zbyt dużo soku i ciasto nie robi się mokre. 
Polecam przepis!

Składniki:

Na ciasto:
  • 60 dkg mąki
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany
Na nadzienie jabłkowe:
  • ok 2,5 - 3 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 opakowania cynamonu
  • 10 dkg cukru kryształu
  • oraz cukier puder do obsypania upieczonej szarlotki
Sposób wykonania:
  • Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sito, wymieszać
  • Do sypkich składników dodać posiekana margarynę, śmietanę, jajko i żółtka 
  • Ze składników wyrobić gładkie ciasto i oziębić w lodówce ( ok 1/2 godziny )
  • Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać
  • Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część po rozwałkowaniu wyłożyć na spód dużej formy ( do formy najlepiej przenieść go za pomocą wałka ). Ciasto powinno też zachodzić częściowo na ścianki blachy
  • Na ciasto nałożyć masę jabłkową odciskając ewentualnie nadmiar soku. Jabłka wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto skleić bokami z ciastem dolnym. Ponakłuwać widelcem 
  • Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni
  • po upieczeniu wyjąc z piekarnika i obsypać cukrem pudrem
  • Można podawać na ciepło i zimno. Bardzo dobrze smakuje z lodami i bitą śmietaną

6 komentarzy:

  1. pyszna, domowa szarlotka wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazwyczaj tradycyjna szarlotka jest zawsze najlepsza, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez mam taki kłopot z szarlotkami, nie wiem którą wybrać. Twoja wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka wysoka, wspaniałe Ci wyszła!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jutro ją rano upiekę, zobaczymy jaka mi urośnie???

    OdpowiedzUsuń
  6. aż dwie łyżki proszku?? ja daję małe łyzeczki

    OdpowiedzUsuń