Szarlotka z szarą renetą
To klasyczna szarlotka bez udziwnień. Uwielbiam szarlotki i robię kilka rodzajów tego ciasta. Gdy zabieram się do szarlotki, nigdy nie mogę się zdecydować, który przepis wybrać, bo wszystkie, które posiadam są bardzo dobre.
Tym razem upiekłam szarlotkę z szarej renety, która w cieście bardzo mi smakuje. Jabłka te o tej porze nie są już zbyt soczyste, ale na ciasto jak najbardziej się nadają, bo nie wycieka z nich zbyt dużo soku i ciasto nie robi się mokre.
Polecam przepis!
Składniki:
Na ciasto:
- 60 dkg mąki
- 15 dkg cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki śmietany
- ok 2,5 - 3 kg jabłek
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 opakowania cynamonu
- 10 dkg cukru kryształu
- oraz cukier puder do obsypania upieczonej szarlotki
- Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sito, wymieszać
- Do sypkich składników dodać posiekana margarynę, śmietanę, jajko i żółtka
- Ze składników wyrobić gładkie ciasto i oziębić w lodówce ( ok 1/2 godziny )
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać
- Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część po rozwałkowaniu wyłożyć na spód dużej formy ( do formy najlepiej przenieść go za pomocą wałka ). Ciasto powinno też zachodzić częściowo na ścianki blachy
- Na ciasto nałożyć masę jabłkową odciskając ewentualnie nadmiar soku. Jabłka wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto skleić bokami z ciastem dolnym. Ponakłuwać widelcem
- Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni
- po upieczeniu wyjąc z piekarnika i obsypać cukrem pudrem
- Można podawać na ciepło i zimno. Bardzo dobrze smakuje z lodami i bitą śmietaną
pyszna, domowa szarlotka wspaniała!
OdpowiedzUsuńZazwyczaj tradycyjna szarlotka jest zawsze najlepsza, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJa tez mam taki kłopot z szarlotkami, nie wiem którą wybrać. Twoja wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńJaka wysoka, wspaniałe Ci wyszła!;)
OdpowiedzUsuńjutro ją rano upiekę, zobaczymy jaka mi urośnie???
OdpowiedzUsuńaż dwie łyżki proszku?? ja daję małe łyzeczki
OdpowiedzUsuńI every time used to read article in news papers but now as I am a user of internet therefore from now I am using net for articles,
OdpowiedzUsuńthanks to web.
Here is my page :: life in the military
If you are going for best contents like me,
OdpowiedzUsuńonly visit this website every day because it offers feature contents, thanks