Pieczarki faszerowane zapiekane (przepis 3)
Pieczarki faszerowane i zapieczone w piekarniku są pyszną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Robię je dość często i stosuję różne nadzienia. Tym razem pieczarki m.in. z serem żółtym. A przepisy na inne pieczarki faszerowane znajdują się TUTAJ i TUTAJ.
Składniki:
- 20 średniej wielkości pieczarek
- 1 surowe jajko
- około 80 g żółtego sera
- 1 mała cebula
- łyżeczka siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- ostra papryka w proszku
Sposób wykonania:
- Pieczarki obieramy, myjemy, oddzielamy nóżki od kapeluszy.
- Nóżki oraz pięć kapelusików drobno siekamy albo ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy do zeszklenia.
- Do cebuli dodajemy starte pieczarki. Delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem. Smażymy do odparowania wody.
- Do przestudzonych pieczarek dodajemy surowe jajko, 2/3 startego na tarce o drobnych oczkach żółtego sera, 3 łyżki tartej bułki, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki, delikatnie doprawiamy.
- Masą wypełniamy kapelusze pieczarek, które układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej łyżką oliwy.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po 15 minutach pieczenia, formę wyjmujemy z piekarnika i pieczarki posypujemy pozostałą częścią żółtego sera. Ser oprószamy czerwoną papryką w proszku
- Pieczemy jeszcze około 15 minut do lekkiego zrumienienia sera
już się biorę za przygotowywania tej pyszności... pozd :)
OdpowiedzUsuń...dlaczego wszędzie musi być ser żółty??? ...przecież jest bardzo kaloryczny i ciężkostrawny!!!
OdpowiedzUsuńbo jest bardzo smaczny, a co jest dzis lekkostrawne
UsuńJa mozzarelle dodałam
OdpowiedzUsuń