Pieczarki faszerowane zapiekane (przepis 3)

Pieczarki faszerowane zapiekane (przepis 3)






Pieczarki faszerowane i zapieczone w piekarniku są pyszną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Robię je dość często i stosuję różne nadzienia. Tym razem pieczarki m.in. z serem żółtym. A przepisy na inne pieczarki faszerowane znajdują się TUTAJ i TUTAJ.



Składniki:
  • 20 średniej wielkości pieczarek
  • 1 surowe jajko
  • około 80 g żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • ostra papryka w proszku


Sposób wykonania:
  • Pieczarki obieramy, myjemy, oddzielamy nóżki od kapeluszy. 
  • Nóżki oraz pięć kapelusików drobno siekamy albo ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy do zeszklenia.
  • Do cebuli dodajemy starte pieczarki. Delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem. Smażymy do odparowania wody.
  • Do przestudzonych pieczarek dodajemy surowe jajko, 2/3 startego na tarce o drobnych oczkach żółtego sera, 3 łyżki tartej bułki, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki, delikatnie doprawiamy. 
  • Masą wypełniamy kapelusze pieczarek, które układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej łyżką oliwy.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po 15 minutach pieczenia, formę wyjmujemy z piekarnika i pieczarki posypujemy pozostałą częścią żółtego sera. Ser oprószamy czerwoną papryką w proszku
  • Pieczemy jeszcze około 15 minut do lekkiego zrumienienia sera
 

Komentarze

  1. już się biorę za przygotowywania tej pyszności... pozd :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...dlaczego wszędzie musi być ser żółty??? ...przecież jest bardzo kaloryczny i ciężkostrawny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo jest bardzo smaczny, a co jest dzis lekkostrawne

      Usuń
  3. Ja mozzarelle dodałam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz