poniedziałek, 29 lipca 2013

Kalafior panierowany

Kalafior panierowany




Bardzo lubię tą wersję kalafiora, choć częściej przyrządzam go z masłem i tartą bułką, bo szybciej, ale od czasu do czasu na naszym stole musi się też znaleźć kalafior panierowany. Mi taka wersja niezwykle smakuje.

Składniki:
  • kalafior
  • jajko/ jajka
  • tarta bułka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Kalafior ( w dowolnej ilości ) myjemy i dzielimy na różyczki ( średniej wielkości ). Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, gdy nie jest jeszcze całkiem miękki
  • Ostudzone różyczki kalafiora obtaczamy w jajku roztrzepanym ze szczypta pieprzu, a następnie panierujemy w bułce tartej 
  • Tak przygotowane różyczki kalafiora kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z każdej strony do ładnego zrumienienia panierki
  • Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego odsączając wcześniej na papierowym ręczniku
Inna bardzo smaczna wersja kalafiora to kalafior pod beszamelem (KLIK), tu akurat wersja z dodatkiem brokułów:

 

2 komentarze:

  1. Jeszcze takiego nigdy nie robiłam, ale widziałam już nie raz i chyba w końcu się skusze :)

    OdpowiedzUsuń