Kalafior panierowany
Bardzo lubię tą wersję kalafiora, choć częściej przyrządzam go z masłem i tartą bułką, bo szybciej, ale od czasu do czasu na naszym stole musi się też znaleźć kalafior panierowany. Mi taka wersja niezwykle smakuje.
Składniki:
- kalafior
- jajko/ jajka
- tarta bułka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Kalafior ( w dowolnej ilości ) myjemy i dzielimy na różyczki ( średniej wielkości ). Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, gdy nie jest jeszcze całkiem miękki
- Ostudzone różyczki kalafiora obtaczamy w jajku roztrzepanym ze szczypta pieprzu, a następnie panierujemy w bułce tartej
- Tak przygotowane różyczki kalafiora kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z każdej strony do ładnego zrumienienia panierki
- Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego odsączając wcześniej na papierowym ręczniku
Jeszcze takiego nigdy nie robiłam, ale widziałam już nie raz i chyba w końcu się skusze :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń