środa, 24 lipca 2013

Lane kluski

Lane kluski



Lane kluski to u mnie smak dzieciństwa. Mama robiła je do zupy pomidorowej. Ja pomidorówkę robię zazwyczaj z ryżem, ale czasami przychodzi mi nieodparta ochota na pomidorówkę z lanymi kluskami. Zwłaszcza pasują mi do zupy pomidorowej przyrządzonej ze świeżych pomidorów. Taką zupę zrobiłam wczoraj i do niej przygotowałam lane kluski. Muszę się przyznać, że do wprawy w robieniu lanych klusek dochodziłam jakiś czas. Chodzi głównie o gęstość ciasta. Jeśli będzie za rzadkie, to zamiast większych kawałków ciasta utworzy się "kasza" - małe krupki ciasta, które nawet trudno jest odłowić z wody. Tak więc gęstość ciasta to podstawa. W przepisach z reguły na 1 jajko podawane są 2 łyżki mąki, albo 2 łyżki z lekkim czubkiem. Gdzie indziej spotkałam się z 1,5 łyżki mąki na 2 jajka. Dla mnie to za mało! Na 2 jajka daję ok 5 pełnych łyżek mąki pszennej. Czasami jedną łyżkę mąki pszennej zastępuję mąką kukurydzianą żeby ciasto było ładnie żółte. Ale też sporo zależy od wielkości jajek. Każdy musi tu w pewnym sensie sam dojść do wprawy metodą prób i błędów. Ja jak się uczyłam robić lane kluski to pamiętam, że kiedyś 3 razy gotowałam wodę i robiłam nowe ciasto. ale za trzecim razem wyszły takie, o jakie mi chodziło, czyli większe, ale bardzo delikatne w smaku kawałki ciasta.
Kluski zazwyczaj gotuje w osobnej wodzie i dodaję do zupy, choć można tez je wlewać bezpośrednio na gotującą się zupę.

Składniki: ( na 1 porcję )
  • 1 jajko
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej 
  • sól ( szczypta )
Sposób przygotowania:
  • Rozbić jajko, dodać do niego mąkę i sól i dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek ( najlepiej trzepaczką rózgową ).
  • Zagotować wodę, lekko osolić i na gotującą się wodę wlewać cienkim strumieniem ciasto pomagając sobie np łyżką
  • Kluseczki gotować ok 1 minuty. Odcedzić, podawać z zupą. Kluski można wlewać też bezpośrednio do gotującej się zupy

3 komentarze:

  1. Uwielbiam :) Dla mnie też musze być większe, tych małych nie toleruje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpowiadam najlepszą metodę wlewania ciasta na wrzątek: ciasto wlewamy do mocnego worka plastikowego ( może być koszulka na dokumenty ) odcinamy dolny narożnik ( wielkość otworu zależy od tego jakiej wielkości kluski chcemy mieć ) po czym spokojnie wyciskamy zawartość.Prosto i wygodnie.

    OdpowiedzUsuń