niedziela, 28 lipca 2013

Pomysł na obiad z bobu czyli potrawka z bobem

Pomysł na obiad z bobu czyli potrawka z bobem





A u nas znów był bób na obiad. Postanowiłam korzystać z tego smacznego warzywa póki jest na niego czas. Tym razem wymyśliłam sobie połączenie bobu, fasolki szparagowej, pomidorów i kiełbasy plus kilka innych dodatków. I wyszła bardzo smaczna potrawka z bobu, którą zajadaliśmy się na obiad. 
Tak przygotowany bób można podać z pieczywem. Jak dla nas, starcza jako cały obiad. Danie jest bardzo sycące i bardzo przyjemną i ciekawą odmianą od bobu podawanego u nas zazwyczaj z boczkiem, kiełbasą i cebulą.
Ja bobu nie obieram. U nas jadało się zawsze z łupiną, choć wiem, że różnie to w różnych domach bywa. Ale łupka ma swój smaczek, który lubię i zapewne zawiera sporo wartości odżywczych.




Składniki: ( na 4 - 5 porcji )
  • 1, 5 kg bobu
  • 25 dkg fasolki szparagowej ( ja dałam żółtą )
  • 2 duże szalotki z zielonymi częściami
  • 1 puszka pomidorów ( u mnie krojone ), ale można je zastąpić świeżymi
  • 30 dkg ulubionej kiełbasy ( u mnie swojska )
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 2 łyżki siekanego koperku
Sposób przygotowania:
  • Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy
  • W osolonej wodzie gotujemy pokrojoną na 3 - 4 centymetrowe kawałki fasolkę szparagową. Odcedzamy
  • Na głębokiej patelni ( u mnie duży wok ) rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego pokrojone szalotki ( bulwy , bo zielone części również posiekane dodamy potem ). Smażymy chwilę do zeszklenia
  • Do podsmażonej cebuli wlewamy zawartość puszki z pomidorami ( jeśli będziemy dawać świeże pomidory, to należy je rozprażyć). Podgrzewamy i dodajemy bób, fasolkę i zielone części cebuli. Wszystko razem mieszamy, aby warzywa pokryły się sosem pomidorowym
  • Całość przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą czosnku granulowanego i majerankiem. Mieszamy i chwilę wszystko razem dusimy
  • Kiełbasę kroimy w krążki i podsmażamy na patelni z obu stron. Dodajemy do bobu i całość mieszamy lub dodajemy do bobu już na talerzu na wierzch dania ( ja właśnie tak zrobiłam )
  • Danie posypujemy posiekanym koperkiem
  • Podajemy z pieczywem
Inne moje dania z bobem:
 
 


3 komentarze:

  1. pomysłowe wykorzystanie bobu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bób i bardzo ubolewam, że u mnie jest ton prawie nieosiagalny...

    OdpowiedzUsuń