poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Drożdżowy placek ze śliwkami


Drożdżowy placek ze śliwkami









Pyszny domowy drożdżowy placek ze śliwkami. Ciasto mocno maślane, mięciutkie i puszyste. Rozpływa się w ustach, dlatego szczerze polecam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto upiekłam na formie o wymiarach: 23x35. Wyszło dość wysokie, dlatego można go tez upiec w nieco większej foremce. Ja użyłam akurat tej, bo ma ruchomy spód i można z niej łatwo wyciągnąć całe, jeszcze gorące ciasto, nie uszkadzając go. 
Ten placek ze śliwkami nie jest za słodki, bo ja staram się nie przesadzać z cukrem i słodkościami, ale jak na mój gust wystarczająco słodki. To taki typowy domowy placek drożdżowy, jak u babci. Na prawdę smaczny. 



 

Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 4 żółtka
  • 13 dkg cukru
  • 8 dkg masła
  • 5 dkg drożdży
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • ok 1 kg śliwek
  • na kruszonkę: 30 g masła, 35 g cukru, 50 g mąki i jedno opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
  • Drożdże mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru i mąki. Czekamy aż wyrośnie.
  • Żółtka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę i wyrośnięte drożdże, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i stopione, przestudzone masło. Wyrabiamy ręcznie lub w robocie na gładkie ciasto. Gdyby było zbyt kleiste należy dosypać nieco mąki.
  • Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wierzch ciasta dokładnie pokrywamy wydrylowanymi śliwkami układając je skórką do dołu.
  • Na koniec posypujemy ciasto przygotowaną wcześniej kruszonką, zagniecioną z podanych wyżej składników. 
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 50- 60 minut.
  • Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po chwili należy go też wyjąć z formy, aby ciasto nie zawilgotniało.
Polecam też inne przepisy na placki ze śliwkami, które można znaleźć na moim blogu :

Królewski placek drożdżowy ze śliwkami, masą śmietankowo-budyniową i kruszonką



 Kruchy placek ze śliwkami


18 komentarzy:

  1. Jak pieknie wyrośnięty! Widać po zdjęciach, że puszysty!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zwarty :) Też nie przesadzam z cukrem i zawsze zmniejszam jego ilość w przepisach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, jaki wysoki, jak ja marzę, żeby mi tak kiedyś wyrosło ciasto, pięknie wygląda, jak w sklepach ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz wg tego przepisu to na pewno Ci tak wyrośnie:)

      Usuń
    2. co to znaczy dkg?

      Usuń
  4. Zrobiłam wg tego przepisu, ale niestety ciasto bardzo ciężko się wyrabiało, było twarde, a poza tym urosło ledwie na 2-3 cm. Jaki typ mąki dajesz? Nie wiem, co mogło być nie tak, wszystko zrobiłam wg przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam mąki tortowej ze smokiem typ 450, ale myślę, że to nie jest kwestia mąki. Mi rośnie to ciasto aż za bardzo, jak widać na zdjęciach.

      Usuń
  5. Piekłam dzisiaj ten placek i wyszedł pięknie , jest smaczny , pulchniutki , polecam ten przepis :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. robilam wszystko wg przepisu ale także mało wyrosło ciasto, jest twarde po brzegach i nie smakuje jak drożdżowiec u babci :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kwestia piekarnika. Nie wiem. Mi wychodzi jak widać, a piekę go co roku.

      Usuń
  7. Witam ja mam ten sam problem i też nie wiem dlaczego nie urosło :(

    OdpowiedzUsuń
  8. To raczej kwestia drożdży, jak słabo rosną w mleku to ciasto tez bedzie nie wyrośnięte

    OdpowiedzUsuń
  9. Mi tez wyszło takie ciezkie, ale moim zdaniem to kwestia marg bo jak tylko dodalam to zaraz ciaso zrozbilo sie jak kamien:-(

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam wg przepisu i wyszło bardzo smaczne i puszyste!
    Co do osób którym nie wyszło. Ja piekłam w nieco niższej temperaturze, ważne jest czy używacie termo obiegu czy nie;) A tak jak każde ciasto drożdżowe trzeba zaglądać przez szybkę do piekarika i kontrolować co się dzieje. Jak wsadzi się od razu do zawysokiej temperatury to nie ma jak wyrosnąć. I mąka ZAWSZE przesiana!

    OdpowiedzUsuń