niedziela, 11 sierpnia 2013

Sałatka z tuńczyka z ogórkiem i pomidorem

Sałatka z tuńczyka z ogórkiem i pomidorem




Sałatki z tuńczyka robię różne. Trudno stwierdzić, która lepsza. Wszystkie nam smakują. Ostatnio przygotowałam sałatkę z tuńczykiem, świeżym ogórkiem i pomidorem, i z innymi dodatkami. Była bardzo smaczna i delikatna w smaku.

 

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mięsisty pomidor
  • 1 dość duży ogórek gruntowy
  • mała puszka kukurydzy
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 3 jajka
  • 15 dkg sera żółtego ( u mnie gouda )
  • mały słoik majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  • Jajka ugotować na twardo. W tym czasie ogórka gruntowego i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. 
  • Z pomidora usunąć gniazda nasienne wraz z sokiem, a miąższ pokroić w kostkę
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  • Wszystkie składniki połączyć ze sobą w dużej misce.
  • Tuńczyka odsączyć z sosu i dodać do składników. Tak samo postąpić z kukurydzą.
  • Jajka pokroić w drobną kostkę i dodać do pozostałych składników
  • Dodać majonez majonez w odpowiadającej sobie ilości, doprawić do smaku  pieprzem. Wszystko bardzo delikatnie wymieszać.
  • Gdyby sałatka była za mało słona dosalać na talerzu lub w misce przed samym podaniem. Jeśli posoli się za wcześnie to ogórek i pomidor puszczą sok
  • Podawać z wędliną i chlebem.
Zapraszam też do skorzystania z przepisów na inne sałatki z tuńczykiem:

  
  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz