Sałatka z tuńczyka z ogórkiem i pomidorem
Sałatki z tuńczyka robię różne. Trudno stwierdzić, która lepsza. Wszystkie nam smakują. Ostatnio przygotowałam sałatkę z tuńczykiem, świeżym ogórkiem i pomidorem, i z innymi dodatkami. Była bardzo smaczna i delikatna w smaku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sałatki z tuńczyka robię różne. Trudno stwierdzić, która lepsza. Wszystkie nam smakują. Ostatnio przygotowałam sałatkę z tuńczykiem, świeżym ogórkiem i pomidorem, i z innymi dodatkami. Była bardzo smaczna i delikatna w smaku.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mięsisty pomidor
- 1 dość duży ogórek gruntowy
- mała puszka kukurydzy
- 3 średnie ogórki kiszone
- 3 jajka
- 15 dkg sera żółtego ( u mnie gouda )
- mały słoik majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. W tym czasie ogórka gruntowego i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.
- Z pomidora usunąć gniazda nasienne wraz z sokiem, a miąższ pokroić w kostkę
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą w dużej misce.
- Tuńczyka odsączyć z sosu i dodać do składników. Tak samo postąpić z kukurydzą.
- Jajka pokroić w drobną kostkę i dodać do pozostałych składników
- Dodać majonez majonez w odpowiadającej sobie ilości, doprawić do smaku pieprzem. Wszystko bardzo delikatnie wymieszać.
- Gdyby sałatka była za mało słona dosalać na talerzu lub w misce przed samym podaniem. Jeśli posoli się za wcześnie to ogórek i pomidor puszczą sok
- Podawać z wędliną i chlebem.
Komentarze
Prześlij komentarz