Zupa z pora ( przepis 2 )
Zupę z pora uwielbiam. Robię ich kilka rodzajów. Nie wiem, która lepsza, bo wszystkie są smaczne. U nas znika błyskawicznie. Z warzyw potrzebujemy do niej jedynie ziemniaki, por, cebulę i marchewkę. Jeszcze parę innych dodatków i mamy niezwykle smaczną zupę z pora. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Poniżej podam też przepis na nieco inną wersję zupy porowej.
Zupę można zmiksować przed dodaniem wędliny, ale ja tego nie robię, bo niezbyt lubię zupy kremy. Jak dla mnie w zupie muszą pływać jakieś warzywka.
Składniki:
- 1 duży por lub 2 mniejsze
- 5 - 6 dużych ziemniaków ( najlepiej mączystych )
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 10 dkg boczku ( u mnie chudy, ale troszkę tłuszczu też musi być, aby było na czym podsmażyć cebulę )
- 15 dkg kiełbasy ( u mnie swojska )
- 2 - 3 łyżki oliwy
- majeranek
- sól
- pieprz
- Ziemniaki obieramy, kroimy w dość drobną kostkę. Przekładamy do garnka
- Marchewkę obieramy i kroimy w półkrążki. Dodajemy do ziemniaków
- Warzywa zalewamy 2,5 litra wody. Solimy. Gotujemy do miękkości ziemniaków
- W międzyczasie na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy na patelni por pokrojony w półplasterki ( zwartą jego część, zarówno białą, jak i zieloną ). Oprószamy delikatnie solą, wówczas szybciej zmięknie. Gdy jest miękki dodajemy do zupy i razem wszystko gotujemy ok 10 minut. Ziemniaki częściowo się rozgotują dzięki czemu zupa fajnie zgęstnieje
- Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w dość drobną kostkę. Gdy puści tłuszcz dodajemy drobno posiekaną cebule i smażymy razem do zeszklenia się cebuli. Przekładamy do zupy
- Na koniec do zupy dodajemy przysmażoną na patelni kiełbasę. Ja drobno ją kroję, tz plasterek na 4 części i tak przysmażam. Z patelni wybieram ją łyżką cedzakową, aby nie dodawać tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy, tak samo postępuję z boczkiem i cebulą
- Zupę przyprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie dosalamy. Gdyby była za gęsta ( wszystko zależy od ziemniaków ) dolewamy nieco przegotowanej wody i jeszcze raz zagotowujemy
Absolutnie uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo bogata zupka :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze robiłam z tego przepisu:
http://co-na-obiad.pl/kuchnia_polska/zupy/zupa_z_porow.html
Może mniej w niej składników, ale również polecam! :)
Właśnie ugotowałam tą zupkę, bez boczku i kiełbasy, a por podsmażyłam na maśle. Wyszła pyszna - to moja pierwsza zupa z pora :)
OdpowiedzUsuńPolecam dodać serek topiony bez dodatków, fajny smak jest. Tak robię i z córą wcinamy ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńPożywna,lekka i smaczna,ja jeszcze posypuję świeżym koperkiem.
OdpowiedzUsuń