wtorek, 17 września 2013

Pulpety z indyka w sosie koperkowo - chrzanowym

Pulpety z indyka w sosie koperkowo - chrzanowym




Pulpety w sosie bardzo lubię i robię je w różnych odmianach. Tym razem przedstawiam pulpety z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym. Pulpeciki są bardzo smaczne, delikatne w smaku i bardzo sycące. Do tego sos i ziemniaki i mamy bardzo pożywny obiad. Do tego typu dania należy też podać surówkę. Ja użyłam tym razem buraczków marynowanych w occie, które bardzo dobrze komponują się  z całością. 

Składniki: ( na 4 porcje )
  • 0,5 kg mięsa z indyka ( użyłam piersi )
  • 1 bułka, najlepiej czerstwa
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta papryki mielonej słodkiej
  • olej do smażenia pulpetów
Na sos:
  • 2,5 - 3 szklanki wody
  • 1 opakowanie śmietany do sosów ( 18 %) - 100 g lub trochę więcej
  • 1 pęczek koperku
  • ok kopiaste 2 łyżki chrzanu ( ja dałam ze słoiczka, choć teraz można dodać też utarty świeży )
  • sól
  • pieprz
  • 3 - 4 łyżki mąki
Sposób wykonania:
  • Mięso z indyka myjemy, osuszamy i mielimy. Mielimy też  namoczoną w ciepłej wodzie i odciśniętą bułkę oraz cebulkę
  • Do składników dodajemy jajko, 3 łyżki grysiku, sól, pieprz i szczyptę papryki. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy na 10 minut ( grysik napęcznieje )
  • Z masy formujemy niewielkie kuleczki i obsmażamy z każdej strony na lekko złoty kolor. Po upieczeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy każdy pulpecik w papierowym ręczniku. 
  • W międzyczasie zagotowujemy wodę i wkładamy do niej pulpety. Gotujemy jeszcze ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy na talerz i przystępujemy do robienia sosu
  • Powstały wywar przecedzamy i uzupełniamy wodą tak, aby była wystarczająca ilość sosu ( część wody w czasie gotowania odparuje ). Zagotowujemy i wlewamy do gotującego się płynu śmietanę rozmieszaną z mąką i odrobiną wywaru. Mąkę ze śmietaną należy dokładnie roztrzepać trzepaczką ( ja używam rózgowej ), aby nie było w sosie grudek
  • Wywar ze śmietaną i mąką zagotowujemy, a następnie dodajemy drobno posiekany koperek i chrzan ( ja ostatnio dałam dość dużo - prawie pół słoiczka, bo miałam wrażenie, że jest słabo wyczuwalny, ale to zależy od ostrości chrzanu, ten był jakoś mało aromatyczny i mało ostry; oraz od upodobań, więc te dwie łyżki podane w przepisie każdy sobie może zmodyfikować wg własnych upodobań smakowych ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i chwilę razem gotujemy mieszając, bo geste sosy lubią przywierać do dna garnka
  • Do sosu dodajemy pulpety i jeszcze wszystko razem chwilę gotujemy
  • Najlepiej smakują z ziemniakami i marynowanymi tartymi buraczkami

4 komentarze:

  1. O!I mam gotowe rozwiązanie na przyszły niedzielny obiad. Dziękuję. I wona

    OdpowiedzUsuń
  2. Pulpety wspaniałe. Miękkie, pyszne. Rodzina zjadała, aż im się uszy trzęsły! Świetny sos. U mnie podane z ziemniaczkami pure z masłem i koperkiem, i surówką z pora i marchewki wg Twojego przepisu, której zrobiłam najwyraźniej za mało, bo nie starczyło na dokładkę dla wszystkich ;-) Bardzo dziękuję za przepisy! To bardzo miłe, jak komuś smakuje to, co się ugotuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pulpety w smaku wyszły bardzo dobre, ale nie wiem ile ja tej mąki musiałabym dodać, żeby mi się ten sos zagęścił. jest rzadki i do bani.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przygotowałam takie pulpety na przedświąteczny weekend, spróbowałam - pyszne. Mam nadzieję, że na jutrzejszy obiad będą jeszcze lepsze. A podam z surówką z czerwonej kiszonej kapusty.

    OdpowiedzUsuń