niedziela, 13 października 2013

Buraczki z jabłkiem i cebulą na zimno

Buraczki z jabłkiem i cebulą na zimno

 



Buraczki do obiadu można zaserwować pod różną postacią. Ostatnio przyrządziłam buraczki tarte na dużych oczkach z jabłkami i cebulą. Odpowiednio doprawione i podane po schłodzeniu są pysznym, tanim i zdrowym dodatkiem do dań głównych. Pasują niemal do każdego mięsa, z sosem czy też bez. Ich przygotowanie też nie jest trudne, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu. 
Podaję składniki na dość dużą ilość buraczków. Na pewno starczy ich jako dodatek do obiadu dla 4 osobowej rodziny na dwa dni. Bo na drugi dzień, jak się " przegryzą" są jeszcze smaczniejsze. Ja zrobiłam na raz sałatkę z 2 kg buraczków, ale jeśli ktoś nie potrzebuje tak dużej ilości buraczków, zawsze można zmniejszyć ilość składników.

Składniki:
  • 2 kg buraków
  • 3 jabłka średniej wielkości
  • 1 dość duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz czarny
Sposób wykonania:
  • Buraki umyć i zalać wodą. Ugotować do miękkości
  • Gdy buraki będą miękkie wyjąć je do miski i ostudzić, a następnie obrać ze skórki
  • Buraki zetrzeć na tarełku o dużych oczkach ( duże ilości najlepiej w robocie )
  • Jabłka i cebulę obrać, podzielić na cząstki i zetrzeć na tym samym tarełku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
  • Do buraków dodać olej,sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz niewielką ilością cukru. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki, aby składniki się "przegryzły"
  • Podawać jako dodatek do dań głównych. Buraczki pasują do wszelkiego rodzaju mięs

4 komentarze:

  1. Uwielbiam buraki, ostatnio niemal przez 2 tygodnie codziennie jadam coś z buraków, a to barszcz ukraiński, a to ćwikła, a to buraczki z papryką :) Jeszcze mi się nie nudzi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne, też z jabłkiem, ale na ciepło :) są pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam dzisiaj i wyszly bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już kiedyś je robiłam, do gęsi. Tylko ja wolę buraki upiec, mają wtedy bardziej konkretny smak. Tak czy tak - pyszne.

    OdpowiedzUsuń