Pyszne ciasto dyniowe z czekoladą
Pyszna babka dyniowa z czekoladą i orzechami
Pyszna babka dyniowa z czekoladą i orzechami
Ciasto dyniowe z czekoladą jest przepyszne. Można go jeść i jeść bez końca. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ja jestem fanka tego ciasta. Puszyste, wilgotne, ale nie przesadnie, naszpikowane bakaliami i czekoladą, o korzennym aromacie. Po prostu przepyszne! Jego smak, aromat i konsystencja odpowiadają moim kubkom smakowym:). Długo pozostaje świeże.
Ciasto po wystudzeniu można obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub oblać polewą czekoladową.
Ja piekę go w tortownicy o średnicy 26 cm z kominem w środku, a więc w takiej, jak na babkę. Moja forma ma odpinaną obręcz i wymienny spód. Jeden jest tradycyjny, a więc płaski bez komina, a drugi spód ma wytłaczany ozdobny wzór i komin. I taką wersję formy stosuję do tego ciasta.
Z dyni należy najpierw zrobić mus. W Polsce nie jest on dostępny w sklepach. W Stanach kupuje się go w puszkach. U nas musimy przyrządzić go samodzielnie, ale to żaden problem. Przepis na mus dyniowy znajduje się TUTAJ.
Składniki:
- 360 g puree z dyni
- 4 duże jajka
- 240 ml oleju roślinnego ( ja dałam rzepakowy )
- 270 g cukru
- 270 g mąki
- 50 g otrębów owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 0,5 szklanki ( łącznie ) orzechów i płatków migdałowych
- 50 g pokrojonej w drobną kostkę mlecznej czekolady
- Jajka z cukrem ubijać aż powstanie puszysta, prawie biała masa
- Do masy jajecznej dodawać po trochę oleju, cały czas ubijając
- Do masy dodawać partiami puree z dyni ciągle mieszając. Masę mieszać około 2-3 minut
- Do masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną wcześniej z pozostałymi, sypki składnikami (otrębami, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do pierników), całość dokładnie wymieszać
- Na koniec dodać orzechy, migdały i czekoladę
- Ciasto przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką
- Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, rozpiąć obręcz i wystudzić
- Po wystudzeniu można oblać lukrem lub polewą czekoladową, albo posypać cukrem pudrem
Zamierzam zrobic takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest przepyszne!
UsuńŚwietnie wygląda ... już mam pełne usta śliny ;).
OdpowiedzUsuńNiestety też mam takie objawy, jak go widzę;)
UsuńPowiem tylko: WOW! Wygląda super!
OdpowiedzUsuńczy to musi być forma z kominem?
OdpowiedzUsuńJa robię zawsze w takiej formie i zawsze się udaje. Można spróbować zrobić w innej, ale nie wiem, jak wyjdzie.
Usuńwłaśnie wyjęłam z piekarnika, zrobiłam pół porcji na małą formę i jest naprawdę super
OdpowiedzUsuńa blaszka była bez komina, zwykła zapinana
Warto wiedzieć, że w zwykłej formie bez komina też się udaje:) Pozdr
UsuńPALCE LIZAĆ!!!
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło po prostu przepyszne, a jestem raczej laikiem w robieniu ciast. W pół godziny zniknęło pół blaszki, mimo że mąż się zarzekał, że nie ruszy ciasta z dynią. Przepis na 6+!!!
Ciasto jest przepyszne, na jesienne zimne wieczory ......
OdpowiedzUsuń