poniedziałek, 7 października 2013

Pyszne ciasto dyniowe z czekoladą

Pyszne ciasto dyniowe z czekoladą
Pyszna babka dyniowa z czekoladą i orzechami










   Ciasto dyniowe z czekoladą jest przepyszne. Można go jeść i jeść bez końca. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ja jestem fanka tego ciasta. Puszyste, wilgotne, ale nie przesadnie, naszpikowane bakaliami i czekoladą, o korzennym aromacie. Po prostu przepyszne! Jego smak, aromat i konsystencja odpowiadają moim kubkom smakowym:). Długo pozostaje świeże.
Ciasto po wystudzeniu można obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub oblać polewą czekoladową.
Ja piekę go w tortownicy o średnicy 26 cm z kominem w środku, a więc w takiej, jak na babkę. Moja forma ma  odpinaną obręcz i wymienny spód. Jeden jest tradycyjny, a więc płaski bez komina, a drugi spód ma wytłaczany ozdobny wzór i komin. I taką wersję formy stosuję do tego ciasta.
Z dyni należy najpierw zrobić mus. W Polsce nie jest on dostępny w sklepach. W Stanach kupuje się go w puszkach. U nas musimy przyrządzić go samodzielnie, ale to żaden problem. Przepis na mus dyniowy znajduje się TUTAJ.








Składniki:
  • 360 g puree z dyni
  • 4 duże jajka
  • 240 ml oleju roślinnego ( ja dałam rzepakowy )
  • 270 g cukru
  • 270 g mąki
  • 50 g otrębów owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 0,5 szklanki ( łącznie ) orzechów i płatków migdałowych
  • 50 g pokrojonej w drobną kostkę mlecznej czekolady
Sposób wykonania:
  • Jajka z cukrem ubijać aż powstanie puszysta, prawie biała masa
  • Do masy jajecznej dodawać po trochę oleju, cały czas ubijając
  • Do masy dodawać partiami puree z dyni ciągle mieszając.  Masę mieszać około 2-3 minut
  • Do masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną wcześniej z pozostałymi, sypki składnikami (otrębami, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do pierników), całość dokładnie wymieszać
  • Na koniec dodać orzechy, migdały i czekoladę
  • Ciasto przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką
  • Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, rozpiąć obręcz i wystudzić
  • Po wystudzeniu można oblać lukrem lub polewą czekoladową, albo posypać cukrem pudrem

11 komentarzy:

  1. Zamierzam zrobic takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ... już mam pełne usta śliny ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety też mam takie objawy, jak go widzę;)

      Usuń
  3. Powiem tylko: WOW! Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ja robię zawsze w takiej formie i zawsze się udaje. Można spróbować zrobić w innej, ale nie wiem, jak wyjdzie.

      Usuń
  5. właśnie wyjęłam z piekarnika, zrobiłam pół porcji na małą formę i jest naprawdę super
    a blaszka była bez komina, zwykła zapinana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wiedzieć, że w zwykłej formie bez komina też się udaje:) Pozdr

      Usuń
  6. PALCE LIZAĆ!!!
    Ciasto wyszło po prostu przepyszne, a jestem raczej laikiem w robieniu ciast. W pół godziny zniknęło pół blaszki, mimo że mąż się zarzekał, że nie ruszy ciasta z dynią. Przepis na 6+!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jest przepyszne, na jesienne zimne wieczory ......

    OdpowiedzUsuń