środa, 4 grudnia 2013

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe





Ciasto orzechowe to doskonały dodatek do kawy albo przekąska do pracy. Znika szybko. Jest bardzo smaczne. Ja lubię proste ciasta bez zbędnych mas i dodatkowych ilości cukru i tłuszczu. W cieście nie da się uniknąć tych składników, ale takie proste ciasto orzechowe w zupełności zaspokaja moją ochotę na coś słodkiego. Nie musi to być trzykrotnie przekładany placek z masami:), bo takich nie lubię.
Ciasto jest na prawdę smaczne, a pracy nie ma przy nim zbyt wiele. Upiekłam go w jednej niezbyt dużej keksówce. Ładnie wyrasta. Po całkowitym wystygnięciu oblałam go samodzielnie przygotowaną polewą kakaową i posypałam mielonymi orzechami.

Składniki:
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • masło i mąka do formy
Sposób wykonania:
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
  • Zmielone orzechy włoski mieszamy z cynamonem, imbirem i przyprawą do piernika
  • Masło ucieramy z cukrem. Do utartego masła dodajemy po 1 jajku, na przemian z orzechami. Do masy wsypujemy powoli mąkę stale mieszając i wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy
  • Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki
  • Pieczemy około 50 minut w temperaturze 150 stopni
  • Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po chwili wyjmujemy z formy i studzimy na kratce kuchennej. Po całkowitym wystudzeniu ciasto dekorujemy polewą.

10 komentarzy:

  1. Poproszę kawałeczek do herbatki! Pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrośnięte ciasto, zapewne smakuje równie fantastycznie jak wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, takie mięciutkie i mocno orzechowe :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam i jest pyszne...takie jake uwielbiam:) Dziękuję za cudowne przepisy! Będę wypróbowywać :) Pozdrawiam -Peninia
    http://peniniaart.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. też upiekłam... udało się !

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy rum można pominąć czy jest konieczny ;) ? I jakie wymiary keksówki ? :)

    OdpowiedzUsuń