Ciasto orzechowe
Ciasto orzechowe to doskonały dodatek do kawy albo przekąska do pracy. Znika szybko. Jest bardzo smaczne. Ja lubię proste ciasta bez zbędnych mas i dodatkowych ilości cukru i tłuszczu. W cieście nie da się uniknąć tych składników, ale takie proste ciasto orzechowe w zupełności zaspokaja moją ochotę na coś słodkiego. Nie musi to być trzykrotnie przekładany placek z masami:), bo takich nie lubię.
Ciasto jest na prawdę smaczne, a pracy nie ma przy nim zbyt wiele. Upiekłam go w jednej niezbyt dużej keksówce. Ładnie wyrasta. Po całkowitym wystygnięciu oblałam go samodzielnie przygotowaną polewą kakaową i posypałam mielonymi orzechami.
Składniki:
- 1 niepełna szklanka cukru
- 3 jajka
- 150 g masła
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- małe opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- masło i mąka do formy
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
- Zmielone orzechy włoski mieszamy z cynamonem, imbirem i przyprawą do piernika
- Masło ucieramy z cukrem. Do utartego masła dodajemy po 1 jajku, na przemian z orzechami. Do masy wsypujemy powoli mąkę stale mieszając i wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki
- Pieczemy około 50 minut w temperaturze 150 stopni
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po chwili wyjmujemy z formy i studzimy na kratce kuchennej. Po całkowitym wystudzeniu ciasto dekorujemy polewą.
Poproszę kawałeczek do herbatki! Pięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńale cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne ciacho!!!
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięte ciasto, zapewne smakuje równie fantastycznie jak wygląda.
OdpowiedzUsuńTeż takie lubię:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, takie mięciutkie i mocno orzechowe :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak pysznie i domowo!
OdpowiedzUsuńUpiekłam i jest pyszne...takie jake uwielbiam:) Dziękuję za cudowne przepisy! Będę wypróbowywać :) Pozdrawiam -Peninia
OdpowiedzUsuńhttp://peniniaart.blogspot.com/
też upiekłam... udało się !
OdpowiedzUsuńCzy rum można pominąć czy jest konieczny ;) ? I jakie wymiary keksówki ? :)
OdpowiedzUsuń