Pieczony boczek
Domowy pieczony boczek jest wspaniałą wędliną własnej roboty. Jest pysznym dodatkiem do kanapek lubianym u nas przez wszystkich. Można kupić boczek bardzo chudy i będzie też świetną wędliną dla unikających zbyt tłustych potraw. Boczek piekę dość często i zawsze staram się wybrać jakiś chudziutki kawałek, ale ostatnio dostałam boczek niemalże bez grama tłuszczu. Z tego też powodu boczek nieco się rozwarstwiał, co oczywiście w niczym nie zaszkodziło jego walorom smakowym. Wyszła pyszna, chuda wędlina, która doskonale smakowała z ćwikłą, chrzanem czy musztardą. Świetna do kanapek zabieranych do pracy albo szkoły czy też podawanych na śniadanie.
Przyrządzenie takiej pysznej domowej wędliny nie wymaga specjalnie zachodu. Kawałek boczku marynujemy w ulubionych przyprawach. Do zamarynowania użyłam moich ulubionych ziół, których skład podam poniżej. Zioła oczywiście można do woli modyfikować wg własnych upodobań.
Składniki:
- 70 dkg boczku
- kilka łyżek oleju
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka przyprawy do gyrosa
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka majeranku
- szczypta tymianku
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- Z oleju, podanych wyżej ziół i przypraw, z soli oraz z przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy marynatę
- Boczek obtaczamy w marynacie, głównie wierzch i boki, mniej spodnią skórę i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin do lodówki. Można boczek zamarynować na wieczór i zostawić na noc w lodówce. Piec na drugi dzień
- Boczek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut. Potem temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 1 godziny Ja piekę w naczyniu ceramicznym ze szklaną przykrywką, więc mogę od czasu do czasu zerkać na pieczący się boczek
Najlepsza domowa wędlina:)
OdpowiedzUsuńTwój boczek wygląda bardzo apetycznie, aż chce się go schrupać. Zrobię na święta. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuńpowiedz kochana czy ten boczek mam odstawic w tej marynacie,czy tylko go zamoczyc w tym?
OdpowiedzUsuńpowiedz kochana czy ten boczek ma byc odstawiony w tej marynacie?czy go tylko wsmarowac i odstawic bez marynaty
OdpowiedzUsuńBoczek natrzeć marynatą. Marynaty wychodzi tyle, że starcza na natarcie boczku. część pewnie spłynie, ale to nic nie szkodzi. Wykorzystać wszystką marynatę. Pozdr
Usuńprzepyszny przepis ! zrobilam na swieta ale boczek zwijany w rolade... wyszlo oblednie! dziekuje :)
OdpowiedzUsuńem.
Ile dodać oleju do marynaty?
OdpowiedzUsuńDo takiej ilości boczku jak w przepisie to 3-4 łyżki oleju
UsuńBoczek pyszny. Skórka jest trochę twarda, czy taka ma być?
OdpowiedzUsuńSkórka zawsze jest trochę twarda
UsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńa ja zrobię zaraz
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuń