poniedziałek, 11 listopada 2013

Pieczony boczek

Pieczony boczek





Domowy pieczony boczek jest wspaniałą wędliną własnej roboty. Jest pysznym dodatkiem do kanapek lubianym u nas przez wszystkich. Można kupić boczek bardzo chudy i będzie też świetną wędliną dla unikających zbyt tłustych potraw. Boczek piekę dość często i zawsze staram się wybrać jakiś chudziutki kawałek, ale ostatnio dostałam boczek niemalże bez grama tłuszczu. Z tego też powodu boczek nieco się rozwarstwiał, co oczywiście w niczym nie zaszkodziło jego walorom smakowym. Wyszła pyszna, chuda wędlina, która doskonale smakowała z ćwikłą, chrzanem czy musztardą. Świetna do kanapek zabieranych do pracy albo szkoły czy też podawanych na śniadanie.
Przyrządzenie takiej pysznej domowej wędliny nie wymaga specjalnie zachodu. Kawałek boczku marynujemy w ulubionych przyprawach. Do zamarynowania użyłam moich ulubionych ziół, których skład podam poniżej. Zioła oczywiście można do woli modyfikować wg własnych upodobań.





Składniki: 
  • 70 dkg boczku
  • kilka łyżek oleju
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • szczypta tymianku
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
  • Z oleju, podanych wyżej ziół i przypraw, z soli oraz z przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy marynatę
  • Boczek obtaczamy w marynacie, głównie wierzch i boki, mniej spodnią skórę i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin do lodówki. Można boczek zamarynować na wieczór i  zostawić na noc w lodówce. Piec na drugi dzień
  • Boczek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut. Potem temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 1 godziny Ja piekę w naczyniu ceramicznym ze szklaną przykrywką, więc mogę od czasu do czasu zerkać na pieczący się boczek

13 komentarzy:

  1. Twój boczek wygląda bardzo apetycznie, aż chce się go schrupać. Zrobię na święta. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. powiedz kochana czy ten boczek mam odstawic w tej marynacie,czy tylko go zamoczyc w tym?

    OdpowiedzUsuń
  3. powiedz kochana czy ten boczek ma byc odstawiony w tej marynacie?czy go tylko wsmarowac i odstawic bez marynaty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boczek natrzeć marynatą. Marynaty wychodzi tyle, że starcza na natarcie boczku. część pewnie spłynie, ale to nic nie szkodzi. Wykorzystać wszystką marynatę. Pozdr

      Usuń
  4. przepyszny przepis ! zrobilam na swieta ale boczek zwijany w rolade... wyszlo oblednie! dziekuje :)
    em.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile dodać oleju do marynaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do takiej ilości boczku jak w przepisie to 3-4 łyżki oleju

      Usuń
  6. Boczek pyszny. Skórka jest trochę twarda, czy taka ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórka zawsze jest trochę twarda

      Usuń
  7. a ja zrobię zaraz

    OdpowiedzUsuń