piątek, 17 stycznia 2014

Maślane ciasteczka kokosowe

Maślane ciasteczka kokosowe





Maślane ciasteczka kokosowe to jedne z moich ulubionych. Wiadomo, z ciasteczkami jest trochę roboty, ale te nie są aż tak pracochłonne, bo niczym ich nie przekładamy. Dlatego polecam ten przepis. Ciasteczka są bardzo smaczne i dość długo zachowują świeżość. Z podanej ilości składników wychodzą 3 blachy ciastek, takie, jak na ostatnim zdjęciu.
Jeśli ktoś lubi upiec domowe ciasteczka, ma na to trochę czasu to polecam tez inne wypróbowane przepisy na ciastka, które zapewniam, że każdemu muszą posmakować. Kilka propozycji z linkami umieszczę na samym dole posta.
Ciasteczka kokosowe piecze się ok 10 minut w 180 stopniach przy termoobiegu. Jeśli takiego nie posiadamy to ok 15 - 20 minut, w zależności od piekarnika, aż ciasteczka delikatnie się zrumienią. 

 

Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki rumu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • białko do posmarowania ciasteczek
  • brązowy cukier trzcinowy do posypania ciasteczek
  • mąka do podsypywania ciasta
Sposób wykonania:
  • Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałeczki miękkie masło. Siekamy nożem lub wyrabiamy w robocie kuchennym, aż z masła zrobią się drobne grudki
  • Wsypujemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodajemy żółtka, śmietanę, rum i wiórki kokosowe. Wszystkie składniki szybko wyrabiamy na jednolite ciasto. Ponoć kruche ciasto jest najsmaczniejsze, jeśli się go nie zagniata zbyt długo ). Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki
  • Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 2 części, po czym każdą rozwałkowujemy na placek o grubości ok 3 - 4 mm. Stolnice i wałek oprószamy mąką, aby ciasto się nie kleiło
  • Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko smarujemy białkiem i obsypujemy brązowym cukrem trzcinowym
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na funkcji termoobiegu ok 10 minut aż do lekkiego zrumienienia się ciasteczek. Jeśli nie mamy termoobiegu pieczemy odpowiednio dłużej ( 15 - 20 min ), aby uzyskać złotą barwę ciastek
 

Polecam też przepisy na inne smaczne ciasteczka, które można znaleźć na moim blogu:


 



5 komentarzy:

  1. Zrobiłam je dzisiaj z połowy porcji (tak na próbę, gdyż nie mam talentu w gotowaniu/pieczeniu) i żałuję.. Żałuję, że nie zrobiłam z dwóch porcji!!! :D Są przepyszne! I ciasto idealne.. Zawsze przy wykrawaniu ciastek miałam problemy z podniesieniem ciastka, albo ciasto się nie chciało odkleić albo się rozwalało, a tu nic! idealnie dawały się przenosić na blachę ^^ PYCHOTKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasteczka Ci smakują:) Następnym razem zrobisz więcej, choć zachęcam tez do wypróbowania innych ciasteczek z mojego bloga. Niezbyt pracochłonnymi sa też np ciasteczka półfrancuskie z grubym cukrem. I do ich upieczenia tez zachęcam. Pozdr A

      Usuń
  2. czy rum jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam. Smaczne, delikatne ciasteczka :)

      Usuń