Racuchy drożdżowe z jabłkami wg siostry Anieli
Racuchy drożdżowe z jabłkami jadałam w dzieciństwie. Robiła je moja Mama. Dawno ich nie jadłam, aż tu kiedyś odkryłam program siostry Anieli, a w nim piekły się właśnie racuchy z serem i kaszą manną ( KLIK ). Zrobiłam, były bardzo smaczne. Poszperałam i wynalazłam u siostry Anieli kolejny świetny przepis - racuchy drożdżowe z jabłkami. Upiekłam i wyszły pyszne. Dlatego przekazuję przepis dalej, aby i inni mogli się nimi delektować:)
Składniki:
- 500 g mąki
- 300 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 - 3 jabłka
- 2 jajka
- 3 dag drożdży
- szczypta soli
- cukier waniliowy - pół małego opakowania
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
- miód albo cukier puder do posypania racuszków
- Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Można posypać łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 10 - 15 min ). Ja często daję ciasto drożdżowe do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 35 - 40 stopni
- W czasie, gdy zaczyn drożdżowy rośnie przygotowujemy jabłka, najlepiej odmiany miękkiej i słodkiej. Obieramy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na pół, a potem cząstki jabłek w poprzek na plasterki
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy jajka, zaczyn, olej i wszystko mieszamy łyżką drewnianą ok 5 minut. Dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz mieszamy
- Miskę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja wstawiam ciasto do piekarnika ( temperatura 35 - 40 st ). Czekamy ok 30 minut, aż ciasto wyrośnie
- Jak ciasto wyrośnie smażymy racuchy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy polane miodem lub posypane cukrem pudrem
Wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńOoo racuchy zawsze i na każdą pogodę, Podbiły moje serce. Wyglądają pięknie, zapożyczę przepis http://przepis3.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie racuch - wygladaja smakowiciie :-)
OdpowiedzUsuńWygladaja pysznie - dawno nie jadlam. W dziecinstwie zawsze babcia je robila :-)
OdpowiedzUsuńWarto do nich wrócić, bo są takie smaczniutkie:), Pozdrawiam:) Anika
Usuńja daję 300ml. mleka i troszkę cynamonu, poza tym wszystko jak w przepisie, racuchy pycha, wszyscy się zajadają - MAREK
UsuńWitam, mam pytanie, ile z tego przepisu wychodzi racuszków?
OdpowiedzUsuńTo zależy jakie duże je upieczemy. Ale starczy ich na pewno na 3 porcje.
Usuńo jej wyglądają cudnie... już wiem co zrobię z papierówkami :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, racuszki są przepyszne! Mój dwulatek pochłania je w nieprzyzwoitych ilościach ;)
OdpowiedzUsuńA ile dodac cukru do drozdzy bo w przepisie brak takiej informacji...
OdpowiedzUsuńOk 1 łyżki
UsuńTo są prawdziwe racuchy, drożdżowe, a nie na proszku do pieczenia. Przepyszne, takie jak robiła moja Mama, a teraz ja robię dla swojej rodziny. Polecam!!!! Ja podaję z konfiturami i sosem waniliowym. Pycha!
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić cukier waniliowy ? Wszędzie w sklepach widzę tylko wanilinowy :(
OdpowiedzUsuńMleka potrzeba 300 ml, ciasto z podanych składników wychodzi bardziej na drożdżówkę ;-)
OdpowiedzUsuńDokładnie, potwierdzam. Mleka więcej, bo ciasto zdecydowanie za gęste.
UsuńNie mniej, to mój ulubiony przepis na racuchy. :)
UsuńPogoda ostatnio taka, że tylko zasiąść z rodzinką przy półmisku gorących, pachnących racuchów.
OdpowiedzUsuńDzisiaj smażyłam - pyszne!
Pozdrawiam:)
:-)
UsuńNa bazarku przy Wiatracznej lub na Szembeka kupisz cukier waniliowy.
OdpowiedzUsuńSmakują super. Robię je już drugi raz. Ja dodaję tylko więcej mleka bo jedna szklanka to chyba za mało, ciasto wychodziło za gęste. I zamiast mleka krowiego daję mleko roślinne bo moje dzieci uczulone na mleko.
OdpowiedzUsuńRacuszki pyszne, polecam..
OdpowiedzUsuń