wtorek, 28 stycznia 2014

Sałatka śledziowa po japońsku

Sałatka śledziowa po japońsku



Sałatki w naszym domu goszczą dość często. Te ze śledziami lubi zwłaszcza mój mąż. Ostatnio to on przygotował sałatkę śledziową po japońsku. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a podana z pieczywem stanowi doskonałą zakąskę. 

 
 


Składniki:
  • 4 filety śledziowe ( solone lub z oleju )
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki groszku konserwowego + łyżka do przystrojenia
  • 1 duży twardy ogórek kiszony ( lub 2 mniejsze )
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz
  • ewentualnie sól
Sposób wykonania:
  • Śledzie, jeśli były solone, moczymy kilka godzin w wodzie, płuczemy i  osuszamy
  • Kroimy w paski
  • Jajka kroimy na dość duże cząstki
  • Cebulę kroimy w niewielkie piórka
  • Ogórka kroimy w plasterki lub półplasterki
  • Groszek odsączamy z zalewy
  • Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem ( wg uznania ) i ewentualnie solą ( trzeba uważać, aby nie przesadzić, jeśli  śledzie są solone )
  • Śmietanę mieszamy z majonezem i zalewamy tym sałatkę. Jeszcze raz mieszamy, aby składniki pokryły się sosem
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz