Sałatka śledziowa po japońsku
Sałatki w naszym domu goszczą dość często. Te ze śledziami lubi zwłaszcza mój mąż. Ostatnio to on przygotował sałatkę śledziową po japońsku. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a podana z pieczywem stanowi doskonałą zakąskę.
Składniki:
- 4 filety śledziowe ( solone lub z oleju )
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki groszku konserwowego + łyżka do przystrojenia
- 1 duży twardy ogórek kiszony ( lub 2 mniejsze )
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki majonezu
- pieprz
- ewentualnie sól
- Śledzie, jeśli były solone, moczymy kilka godzin w wodzie, płuczemy i osuszamy
- Kroimy w paski
- Jajka kroimy na dość duże cząstki
- Cebulę kroimy w niewielkie piórka
- Ogórka kroimy w plasterki lub półplasterki
- Groszek odsączamy z zalewy
- Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem ( wg uznania ) i ewentualnie solą ( trzeba uważać, aby nie przesadzić, jeśli śledzie są solone )
- Śmietanę mieszamy z majonezem i zalewamy tym sałatkę. Jeszcze raz mieszamy, aby składniki pokryły się sosem
Komentarze
Prześlij komentarz