Babka orzechowa
Babka jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Zawsze staram się upiec kilka rodzajów babek. W tym roku na wielkanocnym stole znajdzie się na pewno babka orzechowa. Oblana polewą kakaową lub czekoladową jest smaczną odmianą od tradycyjnych babek drożdżowych czy ucieranych.
Z podanej ilości składników upiekłam 2 babki w dwóch różnych foremkach: jedną mniejszą , a drugą większą. Babki ładnie wyrosły i wszystkim smakowały. Ciasto można też upiec po prostu w keksówce.
Składniki :
- 1 niepełna szklanka cukru
- 3 jajka
- 150 g masła
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- małe opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- masło i mąka do formy
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
- Zmielone orzechy włoskie mieszamy z cynamonem, imbirem i przyprawą do piernika
- Masło ucieramy z cukrem. Do utartego masła dodajemy po 1 jajku, na przemian z orzechami. Do masy wsypujemy powoli mąkę stale mieszając i wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki bądź do form na babki ( ja użyłam dwóch form na babki)
- Pieczemy około 50 minut w temperaturze 150 stopni
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po chwili wyjmujemy z form/y i studzimy na kratce kuchennej. Po całkowitym wystudzeniu ciasto dekorujemy polewą.
Fajny przepis! Podoba mi sie;) A w tle widzę śliczną zastawę;)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się fakt zastapienia części mąki orzechami - tego rodzaju ciasta mają wzięcie :)
OdpowiedzUsuńpyszna ! wyprobowalam.juz przepis i wyszla bardzo dobra:) dziekuje, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co orzechowe! Babka orzechowa-o rajusku! Jak pragne zrobic! Uwielbiam takie "sypkie" ciasta-zwlaszcza ciemne,a jak jeszcze do tego orzechowe to ideal! Tylko jedno pytanko-rum jest konieczny?
OdpowiedzUsuń