poniedziałek, 3 marca 2014

Babka orzechowa

Babka orzechowa




Babka jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Zawsze staram się upiec kilka rodzajów babek. W tym roku na wielkanocnym stole znajdzie się na pewno babka orzechowa. Oblana polewą kakaową lub czekoladową jest smaczną odmianą od tradycyjnych babek drożdżowych czy ucieranych.
 Z podanej ilości składników upiekłam 2 babki w dwóch różnych foremkach: jedną mniejszą , a drugą większą. Babki ładnie wyrosły i wszystkim smakowały. Ciasto można też upiec po prostu w keksówce.



Składniki :
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • masło i mąka do formy
Sposób wykonania:
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
  • Zmielone orzechy włoskie mieszamy z cynamonem, imbirem i przyprawą do piernika
  • Masło ucieramy z cukrem. Do utartego masła dodajemy po 1 jajku, na przemian z orzechami. Do masy wsypujemy powoli mąkę stale mieszając i wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy
  • Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki bądź do form na babki ( ja użyłam dwóch form na babki)
  • Pieczemy około 50 minut w temperaturze 150 stopni
  • Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po chwili wyjmujemy z form/y i studzimy na kratce kuchennej. Po całkowitym wystudzeniu ciasto dekorujemy polewą.

 

4 komentarze:

  1. Fajny przepis! Podoba mi sie;) A w tle widzę śliczną zastawę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się fakt zastapienia części mąki orzechami - tego rodzaju ciasta mają wzięcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna ! wyprobowalam.juz przepis i wyszla bardzo dobra:) dziekuje, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co orzechowe! Babka orzechowa-o rajusku! Jak pragne zrobic! Uwielbiam takie "sypkie" ciasta-zwlaszcza ciemne,a jak jeszcze do tego orzechowe to ideal! Tylko jedno pytanko-rum jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń