poniedziałek, 17 marca 2014

Pasta z wędzonej makreli z keczupem

Pasta z wędzonej makreli z keczupem







Dziś kolejna wersja pasty z wędzonej makreli. Ostatnio mamy jakąś słabość do tej pysznej ryby.  Wstępując do sklepu rybnego po rybę na piątkowy obiad zazwyczaj kupuje ostatnio także wędzoną makrelę, która kusi swym zapachem i wyglądem. Zazwyczaj nie planuję jej zakupu, po prostu skusi mnie na miejscu, ale nie ma problemu, co z nią zrobić. Pyszna jest sama, bez dodatków, ale smakuje tez w różnego rodzaju pastach i smarowidłach. Ostatnio zrobiłam pastę z dodatkiem keczupu, serka topionego i ogórka kiszonego.

 






Składniki:
  • 1 duża wędzona makrela
  • 1 średni kiszony ogórek 
  • 1 - 1,5 trójkątnego serka topionego śmietankowego ( miękkiego )
  • 1,5 łyżki keczupu pikantnego
  • sól
  • szczypiorek
Sposób wykonania:
  • Makrelę obieramy ze skóry. Mięso ryby oddzielamy od kręgosłupa i ości. Rozdrabniamy za pomocą widelca
  • Dodajemy serek topiony i wszystko dokładnie razem mieszamy, aż powstanie gładka masa
  • Dodajemy keczup i pokrojonego w drobniutką kosteczkę ogórka, ewentualnie delikatnie dosalamy. Wszystko razem dokładnie mieszamy
  • Podajemy z pieczywem. Pastę posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem

4 komentarze:

  1. Z makrelą mam dokładnie tak samo jak Ty ;) Pasta wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za ten pomysł na pastę.
    Uwielbiam tę rybkę ale zwykle łączyłam ją z białym serem i ogóreczkiem kiszonym lub konserwowym. Ta wersja z serkiem topionym i ketchupem już mi smakuje. Koniecznie muszę ją przyrządzić po świątecznych szaleństwach kulinarnych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też lubi sie makrelę. Z twarogiem też przyrządzam pastę, ale osobiście wolę tę z serem topionym i keczupem. Mój mąż z kolei woli tę z twarogiem. Pozdrawiam:)

      Usuń