Sałatka ziemniaczana po bawarsku
Dziś przepis na kolejną sałatkę ziemniaczaną, nazywaną u nas sałatką po bawarsku. Jest prosta, a bardzo smaczna, doskonała jako dodatek grilla, ale tez jako dodatek do pieczonego czy smażonego mięsa, nie mówiąc już o pieczonej kiełbasie. Oczywiście smakuje też solo, albo z dodatkiem pieczywa.
Sałatka może " nie wygląda ", ale smakuje bardzo dobrze.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 średniej wielkości por
- ok 25 dkg chudego boczku
- pęczek szczypiorku
- 3 jajka na twardo
- sól
- pieprz
- mały słoiczek majonezu
- Ziemniaki gotujemy, a następnie odcedzamy i kroimy w kostkę
- Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę
- Szczypiorek drobno siekamy
- Zwartą część pora kroimy w cienkie półplasterki
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do ładnego zrumienienia i wytopienia się tłuszczu. Następnie kawałki boczku wyławiamy z tłuszczu i dodajemy do ziemniaków
- Ziemniaki łączymy z pozostałymi składnikami: jajkiem, szczypiorkiem i porem. Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy
- Do sałatki dodajemy majonez i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńSpróbuję!
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńBoczek do obsmażenia ma być wędzony, czy surowy?
Wędzony, choć czasem kupuje też pieczony. Pozdr:)
UsuńZwarta część pora tzn która korzeń czy zielona górra? :-) sałateczka wygląda bardzo smakowicie, dzisiaj robie na grilla
OdpowiedzUsuń