środa, 26 marca 2014

Sałatka ziemniaczana po bawarsku

Sałatka ziemniaczana po bawarsku



Dziś przepis na kolejną sałatkę ziemniaczaną, nazywaną u nas sałatką po bawarsku. Jest prosta, a bardzo smaczna, doskonała jako dodatek grilla, ale tez jako dodatek do pieczonego czy smażonego mięsa, nie mówiąc już o pieczonej kiełbasie. Oczywiście smakuje też solo, albo z dodatkiem pieczywa.
Sałatka może " nie wygląda ", ale smakuje bardzo dobrze. 

 

Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 średniej wielkości por
  • ok 25 dkg chudego boczku
  • pęczek szczypiorku
  • 3 jajka na twardo
  • sól
  • pieprz
  • mały słoiczek majonezu
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki gotujemy, a następnie odcedzamy i kroimy w kostkę
  • Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę
  • Szczypiorek drobno siekamy
  • Zwartą część pora kroimy w cienkie półplasterki
  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do ładnego zrumienienia i wytopienia się tłuszczu. Następnie kawałki boczku wyławiamy z tłuszczu i dodajemy do ziemniaków
  • Ziemniaki łączymy z pozostałymi składnikami: jajkiem, szczypiorkiem i porem. Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy
  • Do sałatki dodajemy majonez i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy

5 komentarzy:

  1. Witam.
    Boczek do obsmażenia ma być wędzony, czy surowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wędzony, choć czasem kupuje też pieczony. Pozdr:)

      Usuń
  2. Zwarta część pora tzn która korzeń czy zielona górra? :-) sałateczka wygląda bardzo smakowicie, dzisiaj robie na grilla

    OdpowiedzUsuń