Surówka wielowarzywna do obiadu
Taka surówka wielowarzywna to bardzo prosty, a smaczny i zdrowy dodatek do drugiego dania. Składniki można modyfikować wg uznania. Jeśli komuś nie odpowiada seler, można go zastąpić innym warzywem. Mi wszystko w tej surówce pasuje, więc robię ją właśnie w takim wydaniu.
Składniki:
- 1 duży por
- 2 marchewki
- połowa niezbyt dużego selera
- 4 średnie kiszone ogórki
- 2 jabłka
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- łyżka soku z cytryny
- 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju
- pół pęczka szczypiorku do posypania surówki
- Obieramy marchewkę, seler i jabłka
- Na tarce o grubych oczkach ścieramy obrane jarzyny i jabłko oraz kiszone ogórki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy
- Białą część pora kroimy w cieniutkie półplasterki
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze raz wszystko mieszamy i odstawiamy na pół godziny, aby składniki się "przegryzły"
- Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem
Komentarze
Prześlij komentarz