Tort czekoladowy

Tort czekoladowy






Tort czekoladowy albo ciasto czekoladowe przekładane. W sumie wygląda jak tort i smakuje wybornie. Krążki ciasta nie są biszkoptowe. Ciasto jest nieco cięższe, co nie znaczy, że mniej smaczne. A masa to już niebo w gębie.  Ogólnie ciasto jest słodkie, a zwłaszcza masa, którą robi się na bazie mleka skondensowanego i wcale już nie dosładza, ale wiadomo, mleko skondensowane słodzone to ulep. Od czasu do czasu można zaszaleć, zwłaszcza, jak przychodzą goście i kalorie rozdzielimy między kilka osób.
Ogólnie rzecz ujmując ciasto jest bardzo smaczne i oryginalne, mocno czekoladowe, a masa przygotowana jest z mleka skondensowanego, wiórków kokosowych, orzechów włoskich, masła i żółtek. Myślę, że ten zestaw każdego przekona:)
Tort bardzo dobrze się kroi.
Krążki piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm.
Szczegóły poniżej:)

 

 


Składniki:

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 4 jajka
  • 1 szklanka maślanki o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka sody
Na masę:
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 3 żółtka
  • 120 g masła
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
 Sposób przygotowania:
  • Kakao wymieszać z gorącą wodą, tak aby nie było grudek i pozostawić do wystygnięcia
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając
  • Mąkę wymieszać z sodą i dodawać do utartej masy na przemian z rozpuszczonym kakao i maślanką
  • Masę ucierać tak długo, aż składniki dobrze się połączą
  • Gotowe ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich upiec osobno w okrągłej formie o średnicy 23 cm, smarując ją wcześniej tłuszczem i obsypując mąką
  • Krążki pieczemy około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy ok 5 minut, a następnie ciasto przekładamy na kratkę kuchenną 
  • Przygotowujemy masę: w rondelku mieszamy mleko skondensowane z żółtkami i masłem ( najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej ) dodając kilka kropel aromatu waniliowego
  • Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając aż masa zgęstnieje, czyli po chwili od zagotowania( do zrobienia masy należy użyć w miarę nowego garnka z grubym dnem, w przeciwnym razie mleko z dodatkami może się przypalić - gdy pierwszy raz piekłam to ciasto tak właśnie się stało. Musiałam wylać śmierdzące spalenizną mleko, i robiłam masę jeszcze raz - użyłam wówczas nowego garnka z grubym dnem i wyszło idealnie, bez żadnych oznak przypalania )
  • Gdy mleko się zagotuje i zgęstnieje dosypujemy do niego wiórki i zmielone orzechy - dokładnie mieszamy
  • Gdy masa przestygnie przekładamy nią placki. Smarujemy dwie warstwy między plackami i trzecią na wierzchu
  • Całość dowolnie dekorujemy. Ja najczęściej polewam ciasto strużkami czekolady 
 

Komentarze

  1. Wyszedł przepiękny! jestem pod wrażeniem;) bardzo fajna masa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, ta masa musi być obłędna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, masa jest przepyszna:). Jako, żę uwielbiam kokos, lubię orzechy - a wszystko jest tu połączone, więc jak dla mnie masa idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniko, czy te 3 krążki pieczesz każdy z osobna? Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. No wreszcie mam przepis na tort bez biszkoptu.
    Biszkopty to moja pięta. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz