poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Biała kiełbasa pieczona w piwie






Dziś kolejny przepis na pieczoną białą kiełbasę, tym razem marynowaną i pieczoną w piwie. To danie ulubione przez mojego męża. Myślę, że w większości to panowie są  fanami takich dań, ale i panie mogą się skusić na przypieczoną kiełbaskę z cebulą. Po ostatnim wydaniu pieczonej białej kiełbasy ( KLIK ) mój mąż zapragnął jej kolejny raz. I tak oto i jest. Mąż przyrządził ją sam, i napisał przepis. Ja opatruję go wstępem. 
A że kiełbasa była na prawdę smaczna, więc sądzę, że warto się podzielić tym przepisem.  Święta Wielkanocne za pasem, więc mam nadzieję, że znajdą się chętni do wypróbowania tego dania w swojej kuchni. 
Podstawą wszystkiego jest dobra biała kiełbasa ze sprawdzonego źródła. Ja odkryłam niedawno stoisko mięsno - wędliniarskie w jednym z osiedlowych sklepów. Wędliny i mięso są tam od kilku lokalnych dostawców. Wyroby są bardzo dobre i co ważne jest duży wybór. Białej kiełbasy są przynajmniej 4 rodzaje, tak więc jest w czym wybrać. Kierując się poradą pani ekspedientki wybrałam na prawdę dobrą kiełbasę. A mój domowy Smakosz białych kiełbas nie mógł narzekać:).

 

Składniki:
  • 5 białych kiełbas
  • 4 średnie cebule
  • jasne piwo 500 ml
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • smalec do wysmarowania naczynia
  • majeranek, sól, pieprz

Sposób wykonania:
  • Przygotowanie zalewy: do naczynia wlać piwo, dodać musztardę, miód i przyprawy. Wszystko razem wymieszać.
  • Kiełbasy nakłuć wykałaczką w kilku miejscach,  ułożyć w naczyniu i zalać zalewą. Naczynie zabezpieczyć folią kuchenną. Wstawić w marynacie na kilka godzin do lodówki
  • Cebule pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni, aż się zeszklą.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, ułożyć na dnie podsmażoną cebulę.
  • Na cebuli układać kiełbasę, zawijając ją w "ślimaka" ( jeśli mamy okrągłą formę ). Kiełbasy zalać marynatą do połowy wysokości.
  • Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni stopni na funkcji "grill".
  • Piec ok 60-80 minut do ładnego zrumienienia. 
  • Podawać na ciepło z dodatkiem chleba, musztardy i chrzanu. 
 

10 komentarzy:

  1. Piwa nie piję, ale w kuchni czasem go używam. Myślę, że do kiełbasek pasuje idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię !
    Piwo z białą kiełbasą smakuje mi wyjątkowo,choć samo już nie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Z piwem mam tak jak i Wy:) Nie piję go, ale czasem do zamarynowania lub do pieczenia używam. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ta biała to surowa czy parzona?

    OdpowiedzUsuń
  5. A ta kiełbaska to surowa czy parzona do pieczenia?? wygląda jak milion dolarów :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio zrobiłam dla Męża na kolację , bardzo lubi piwko i bardzo smakował mu przepis :).
    Super przepisy .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał i kiełbasa smakowała. Mój też się nią zajada!:) Pozdr:)

      Usuń
  7. zaserwuję ją gościom w święta

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbowałam!! Pyszne:)) I nawet ja potrafię to zrobić, łał:))

    OdpowiedzUsuń