Biała kiełbasa pieczona w piwie
Dziś kolejny przepis na pieczoną białą kiełbasę, tym razem marynowaną i pieczoną w piwie. To danie ulubione przez mojego męża. Myślę, że w większości to panowie są fanami takich dań, ale i panie mogą się skusić na przypieczoną kiełbaskę z cebulą. Po ostatnim wydaniu pieczonej białej kiełbasy ( KLIK ) mój mąż zapragnął jej kolejny raz. I tak oto i jest. Mąż przyrządził ją sam, i napisał przepis. Ja opatruję go wstępem.
A że kiełbasa była na prawdę smaczna, więc sądzę, że warto się podzielić tym przepisem. Święta Wielkanocne za pasem, więc mam nadzieję, że znajdą się chętni do wypróbowania tego dania w swojej kuchni.
Podstawą wszystkiego jest dobra biała kiełbasa ze sprawdzonego źródła. Ja odkryłam niedawno stoisko mięsno - wędliniarskie w jednym z osiedlowych sklepów. Wędliny i mięso są tam od kilku lokalnych dostawców. Wyroby są bardzo dobre i co ważne jest duży wybór. Białej kiełbasy są przynajmniej 4 rodzaje, tak więc jest w czym wybrać. Kierując się poradą pani ekspedientki wybrałam na prawdę dobrą kiełbasę. A mój domowy Smakosz białych kiełbas nie mógł narzekać:).
Składniki:
- 5 białych kiełbas
- 4 średnie cebule
- jasne piwo 500 ml
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- smalec do wysmarowania naczynia
- majeranek, sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Przygotowanie zalewy: do naczynia wlać piwo, dodać musztardę, miód i przyprawy. Wszystko razem wymieszać.
- Kiełbasy nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, ułożyć w naczyniu i zalać zalewą. Naczynie zabezpieczyć folią kuchenną. Wstawić w marynacie na kilka godzin do lodówki
- Cebule pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni, aż się zeszklą.
- Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, ułożyć na dnie podsmażoną cebulę.
- Na cebuli układać kiełbasę, zawijając ją w "ślimaka" ( jeśli mamy okrągłą formę ). Kiełbasy zalać marynatą do połowy wysokości.
- Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni stopni na funkcji "grill".
- Piec ok 60-80 minut do ładnego zrumienienia.
- Podawać na ciepło z dodatkiem chleba, musztardy i chrzanu.
Piwa nie piję, ale w kuchni czasem go używam. Myślę, że do kiełbasek pasuje idealnie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię !
OdpowiedzUsuńPiwo z białą kiełbasą smakuje mi wyjątkowo,choć samo już nie...
Z piwem mam tak jak i Wy:) Nie piję go, ale czasem do zamarynowania lub do pieczenia używam. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńa ta biała to surowa czy parzona?
OdpowiedzUsuńA ta kiełbaska to surowa czy parzona do pieczenia?? wygląda jak milion dolarów :D
OdpowiedzUsuń:) Ja używam surowej!
Usuńostatnio zrobiłam dla Męża na kolację , bardzo lubi piwko i bardzo smakował mu przepis :).
OdpowiedzUsuńSuper przepisy .
Cieszę się, że przepis się przydał i kiełbasa smakowała. Mój też się nią zajada!:) Pozdr:)
Usuńzaserwuję ją gościom w święta
OdpowiedzUsuńWypróbowałam!! Pyszne:)) I nawet ja potrafię to zrobić, łał:))
OdpowiedzUsuń