niedziela, 6 kwietnia 2014

Pieczona biała kiełbasa

Pieczona biała kiełbasa



Pieczona biała kiełbasa to ulubione danie mojego męża. Białą kiełbasa charakterystyczna jest dla okresu wielkanocnego. Kiełbasę przyrządził mój mąż; z dużą ilością cebuli i czosnku. Upiekł ją w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Mamy okrągłą formę do zapiekania, więc kiełbaski ułożył w niej w formie ślimaka. Pięknie się przyrumieniły i wyszły na prawdę bardzo dobre. Oczywiście podstawą jest dobra biała kiełbasa. Ja taką niedawno wynalazłam w jednym ze sklepów i mój mąż już marzy o następnym razie:).
Długość pieczenia zależy na pewno od piekarnika. Biała kiełbasa zapewne nie  wymaga tak długiego pieczenia, aby być zdatną do zjedzenia. Pieczemy ją tak długo głównie ze względu na rumianą skórkę. Ale czas pieczenia regulujemy wg własnych upodobań: jeśli wolimy kiełbaskę bardziej przyrumienioną to dłużej, jeśli mniej to krócej.




Składniki:
  • 5 białych kiełbas
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka smalcu
  • majeranek
  • musztarda, chrzan
  • sól, pieprz 

Sposób wykonania:
  • Kiełbasy gotować przez 15 minut w wodzie. Gotować niezbyt intensywnie, ponieważ mogą popękać. Można je delikatnie nakłuć wykałaczką przed gotowaniem.
  • Po 15 minutach wyjąć z wody i osuszyć. Wody, w której gotowały się kiełbaski, nie wylewać.
  • Naczynie żaroodporne ( u mnie okrągła forma ), w którym będą się piekły kiełbaski, wysmarować smalcem.
  • Cebule pokroić w piórka, a czosnek w plasterki.
  • Na dnie naczynia ułożyć warstwę cebuli i czosnku i na tym układać kiełbaski, tak aby utworzyły "ślimaka"
  • Wokół kiełbasy i pomiędzy nią ułożyć pozostałą część cebuli i czosnku. Zalać wszystko wywarem, w którym gotowały się kiełbaski. Wywaru wlać tyle, żeby zakrył kiełbaski maksymalnie do połowy wysokości.Posypać suszonym majerankiem rozcierając go w dłoniach
  • Piec  ok 60 - 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni na funkcji grill, do wymaganego przez nas przyrumienienia.
  • Podawać ciepłe z pieczywem, musztardą i chrzanem

7 komentarzy:

  1. mężowi by taki obiad spasował:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominuję Ciebie i Twojego bloga do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy http://katerina2804.blogspot.com/2014/04/nomonacja-do-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście dodałem do 'playlisty' do wykonania. Obowiązkowo z zasmażaną kiszoną kapustą. Problem zasadniczy - oczywiście kiełbasa. Trzeba będzie zrobić spacerek po sąsiednich wioskach (same gospodarstwa) i wyhaczyć coś konkretniejszego. Albo samemu zrobić.... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zasmażana kiszona kapusta ... czemu nie!

      Usuń
  4. ale dobre, az mi slinka cieknie :) mam kielbaske biala w lodowce (kania) i suzkam wlasnie przepisu :P

    OdpowiedzUsuń