Strucla makowa krucho - drożdżowa
Strucla makowa to tradycyjne ciasto świąteczne. Pieczone i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Dziś przedstawię mój sprawdzony przepis na struclę makową w cieście krucho - drożdżowym. Ciasto krucho - drożdżowe dłużej zachowuje świeżość. Jest smaczne, a z dodatkiem masy makowej to już na prawdę doskonały wypiek. Bez strucli trudno sobie wyobrazić święta. Własnoręcznie piekę ją tylko z okazji świąt, a w trakcie roku, jak mi przyjdzie ochota na struclę makową, to kupuję ją w ulubionej cukierni. Zwykle wówczas, jak zobaczę makowca przy okazji innych słodkich zakupów. Makowiec to smak dzieciństwa, a wszelakie smaki zapamiętane z lat dziecięcych zazwyczaj nam smakują. Tyle, że przy samodzielnie pieczonym makowcu jest trochę pracy, zwłaszcza, jak mamy zamiar samodzielnie przyrządzić masę makową. Przy samym cieście nie ma dużo zachodu. Tak więc w chwili słabości posiłkuję się makowcem kupnym, ale w sumie dość sporadycznie. Dlatego makowiec upieczony w domu od czasu do czasu smakuje jeszcze lepiej!
Masę makową wolę przygotować sama, choć, tak jak pisałam, jest przy niej sporo pracy i trochę bałaganu w kuchni. Czasami posiłkuję się też masami kupnymi, ale nie przy takim tradycyjnym makowcu. Gotowe masy są jak na mój gust zdecydowanie za słodkie i jakoś smakują inaczej niż masa przygotowana samodzielnie. Tak więc wolę sobie przyrządzić mak sama, tak jak za dawnych lat z mamą. Nic się nie zmieniło z wyjątkiem maszynki do mielenia. Kiedyś kręciło się mak w ręcznej maszynce. Dziś mamy sporo udogodnień, choćby w postaci elektrycznej maszynki do mielenia. Mak mielę 3 razy, aby był gładki. Z podanych składników wychodzą dwie strucle makowe. Piekę je w dwóch keksówkach o długości 30 cm wyłożonych papierem do pieczenia.Czas pieczenia to ok 45 - 50 minut. Po tym czasie ciasto sprawdzamy wykałaczką. Jeśli jest sucha to ciasto jest upieczone. Strucle zawsze trochę pękają podczas pieczenia - taki ich urok. Ale jak widać na zdjęciach, jedna pękła trochę więcej, druga prawie wcale.Jeśli pęknięcia nam przeszkadzają można "zamaskować" je lukrem. Ja przyrządzam zwykle lukier cytrynowy. Do jednej strucli użyłam niepełnej szklanki cukru pudru, który wymieszałam ( nie ucierałam ) z sokiem z cytryny i 1 - 2 łyżkami gorącej wody ( lukier zawsze robię na "oko" ).
Składniki:
Na ciasto: ( na 2 strucle )
- 500 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 140 g zimnego masła
- 2 jajka
- 4 żółtka
- ok 100 g kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka cukru waniliowego
- ponad pół litra mleka ( do gotowania maku )
- 400 g maku
- 200 g cukru kryształu
- łyżka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 3 łyżki miodu
- 2 żółtka
- 5 białek
- 100 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- kilka kropli aromatu migdałowego
Sposób wykonania:
- Mak zalewamy ciepłą wodą i płuczemy, a następnie odcedzamy na gęstym sicie
- Odcedzony mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy około 15 minut. Następnie odcedzamy i mielimy trzykrotnie na bardzo drobnym sicie. Mieląc mak możemy przesypywać go cukrem kryształem ( później nie będziemy go już słodzić )
- W szerokim garnku topimy masło. Dodajemy zmielony mak, cukier waniliowy, miód, sparzone i odciśnięte rodzynki, migdały ( mielone lub w płatkach ( ja daję te ostatnie krusząc je jeszcze dodatkowo w dłoniach ), skórkę pomarańczową oraz kilka kropli aromatu migdałowego ( ostrożnie z ilością, bo duże ilości esencji powodują sztuczny zbyt intensywny smak - ja daję 2 - 3 krople ). Wszystko smażymy na małym ogniu ok 15 - 20 minut często mieszając. Następnie masę studzimy
- Po przestudzeniu dodajemy 2 żółtka, a następnie ubitą na sztywną pianę z białek ( najlepiej zrobić to tuż przed zawijaniem strucli )
- Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
- Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i `dodajemy do maki ( ja ciasto wyrabiam nie na stolnicy, lecz w szerokiej misce )
- Do mąki i drożdży dodajemy pozostałe składniki: pokrojone na drobne kawałki masło, resztę cukru, jajka i żółtka oraz śmietanę. Szybko zagniatamy gładkie ciasto ( gdyby było zbyt kleiste dodajemy nieco mąki, a gdyby było za twarde - nieco śmietany ). Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy dość cienko na prostokąt: krótszy bok powinien być tylko nieco dłuższy od długości keksówki ( moje miały 30 cm ). Smarujemy cienko roztrzepanym białkiem
- Na ciasto nakładamy połowę masy i równomiernie ją rozprowadzamy po cieście zostawiając ok 1,5 cm przy brzegach ciasta, a następnie ciasto z makiem rolujemy ściśle w struclę ( zawijamy wzdłuż krótszego boku ). Końce strucli podwijamy pod spód
- Tak przygotowaną struclę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia "zakładką" do dołu i pozostawiamy do wyrośnięcia ( 30 - 40 minut )
- Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 - 50 minut ( ustawienie piekarnika : góra - dół ). Po tym czasie ciasto sprawdzamy wykałaczką. Gdy jest sucha - ciasto jest upieczone.
- Strucle wyjmujemy z piekarnika, a po chwili z keksówek na drewnianą deskę. Najlepiej zrobić to chwytając za brzegi papieru do pieczenia ( jego dłuższe boki ), który u mnie zawsze wystaje poza keksówkę. Po wyjęciu papier odchylić od boków ciasta i pozostawić w ten sposób do wystygnięcia
- Ciasto po całkowitym wystygnięciu można polukrować lub po prostu posypać cukrem pudrem
Jaka piękne ta strucla, wygląda bardzo apetycznie i wielkanocnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
pysznie Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszła!! mi zawsze mak odchodzi od ciasta;(
OdpowiedzUsuńNigdy ci nie odejdzie jeżeli ciasto przed wyłożeniem maku posmarujesz białkiem !!!! sprawdzone , polecam !!!!
UsuńSuper przepis. Właśnie zrobiłam, tylko trochę mi popękał. Może mi to ktoś wytłumaczyć.
OdpowiedzUsuńPięknie zawinięta, chciałabym tak...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/
Wygląda apetycznie, ale pierwszy raz spotykam przepis gdzie do ciasta krucho drożdżowego dodaje się proszek do pieczenia
OdpowiedzUsuńI ja też...po co ten proszek...🤔
Usuń