poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Surówka z selera z orzechami włoskimi i rodzynkami

Surówka z selera z orzechami włoskimi i rodzynkami

Bardzo smaczna i zdrowa surówka.  Zawiera same pyszne składniki, przynajmniej jak dla mnie. Seler, jabłko, orzechy włoskie, rodzynki, sok z cytryny i jogurt. Wszystko to w połączeniu sprawia, że surówka jest smakowita. Ja podaję tą surówkę do mięs, a czasami robię ją, aby spałaszować ją solo.

 

Składniki: 
  • 1 średni seler
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • garsteczka rodzynek
  • pół szklanki orzechów włoskich 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
 Sposób wykonania:


  • Orzechy dość grubo zmielić ( ja ścieram je na tej samej tarce, co seler ), a kilka zostawić do ozdoby
  • Rodzynki sparzyć wrzątkiem i po chwili odcedzić i odcisnąć
  • Seler i jabłko obrać i zetrzeć na tarełku o mniejszych oczkach ( ja robię to w elektrycznej maszynce do mięsa, która ma też wkładki do ścierania )
  • Wszystko od razu skropić sokiem z cytryny, aby seler i jabłko nie ściemniały 
  • Dodać jogurt, orzechy i rodzynki oraz łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszać
  • Całość można posypać kilkoma pokruszonymi orzechami

1 komentarz:

  1. To również jest jedna z moich ulubionych surówek mniam....Jestem tu częstym gościem dzięki za inspiracje bo często mam problem co dziś ugotować. Pozdrawiam Aga

    OdpowiedzUsuń