sobota, 26 kwietnia 2014

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem




 
Przedstawiam przepis na bardzo smaczną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem. Danie pyszne i sycące. Zjadane chętnie przez całą rodzinę. Jest w  nim wszystko to, co lubimy; ziemniaki, mięso w pomidorowym sosie, pieczarki i zapieczony ser.


Składniki:
  • 1,20 kg ziemniaków
  • 60 dag mięsa mielonego, u mnie wołowo - wieprzowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag pieczarek
  • 3 jajka ugotowane na twardo ( można pominąć )
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • łyżka masła
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić
  • Na patelni zeszklić na dwóch łyżkach oleju drobno posiekaną cebulę, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem posmażyć
  • Do cebuli dodać obrane i pokrojone pieczarki, delikatnie posolić i doprawić pieprzem. Smażyć do całkowitego odparowania płynu
  • Do pieczarek dodać mielone mięso, rozdrobnić go drewnianą szpatułką, aby nie było grudek, doprawić sola i pieprzem  i smażyć przez ok 15 - 20 minut W międzyczasie mieszać. Doprawić papryką w proszku
  • Gdy mięso jest już usmażone dodać do niego puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą i dusić pod przykryciem kolejne 15 minut. Następnie odkryć patelnię i odparować nadmiar płynu
  • Ziemniaki pokroić w plasterki . Połową wyłożyć dno naczynia do zapiekania, tak, aby ziemniaki częściowo zachodziły na siebie
  • Na warstwę ziemniaków wyłożyć mięso i wyrównać
  • Na mięsie ułożyć pokrojone w plasterki jajka, a na nich ułożyć kolejną warstwę ziemniaków ( jajka można pominąć )
  • Masło stopić na patelni i płynnym posmarować wierzchnią warstwę ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać, aż ziemniaki ładnie się przyrumienią ( ok 25 minut )
  • Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika i zapiekankę posypać startym żółtym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści i ewentualnie ładnie przyrumieni
 

28 komentarzy:

  1. Uwielbiam zapiekanki, więc Twoją chętnie bym zjadła! Smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dziś zrobiłam na obiad. Niestety moja po wyjęciu na talerz nie wygląda tak ładnie( delikatnie mówiąc) jak Twoja, po prostu sie rozsypuje choć jest bardzo smaczna. pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiekankę trudno wyciągnąć w calości, tak aby się nie rozsypała. Ja używam bardzo szerokiej łopatki, i czasami się udaje:). Pozdrawiam A

      Usuń
    2. proponuje zrobic wieczoremi zjesc nastepnego dnia =napewno sie nei rozleci :)

      Usuń
  3. Dzisiaj skorzystam z Twojego przepisu. Mam nadzieję, że moje wątłe umiejętności kulinarne podołają temu zadaniu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno podołasz! Zapiekanka to nic trudnego.Życzę smacznego:)

      Usuń
  4. Dzis kolejn na mnie;) bedzie pyszny obiadek!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Napatrzeć się nie mogę na te wszystkie zapiekanki! Ta wygląda tak smakowicie, że koniecznie zrobię ją na zbliżające się imieniny! Kupiłam specjalnie naczynie z podgrzewaczem. http://termisil.com/naczynia_na_podgrzewaczu.php?produkt=216 żeby było ciągle ciepłe dla gości. To będzie mój debiut jeśli chodzi o zapiekanki więc trzymajcie kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. UWIELBIAM ZAPIEKANKI SA PYSZNE///

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis. Prosty i pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  8. bo najlepsza jest na drugi dzień, jak poleży w lodówce, wtedy na pewno się nie rozsypie, tak jest prawie z każdą zapiekanką !

    OdpowiedzUsuń
  9. super przepis, właśnie ją robię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapiekanka dopiero po schłodzeniu (najlepiej trzymać przez noc w lodówce) nie rozpada się.

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie wstawiłam do piekarnika Twoją zapiekankę. Narzeczony zażyczył sobie 'coś na obiad' a mnie przykuł Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie wstawiłam do piekarnika!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe, jak Wam będzie smakować?:-)

      Usuń
  13. a czy nakrywać naczynie czy może bez przykrycia?

    OdpowiedzUsuń
  14. a czy ona nie będzie sucha? robię zapiekanki, ale zalewam je śmietaną lub majonezem, a tutaj tego nie ma.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest sucha. Mięso jest z pomidorami, więc jest wilgotne, a zresztą nie zapiekamy jej za długo, więc nie ma kiedy wyschnąć. Mi smakuje taka, jak ktoś lubi bardziej wilgotną to trzeba coś pokombinować:-)

      Usuń
  15. No to robimy :) narzeczonemu na pewno bedzie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja zrobiłam i wyszła przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  17. smacznie wyglada i mam nadzieje ze tak samo smakuje. Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. No... dzisiaj premiera nowej zapiekanki, zaraz będę ją robiła, wygląda smakowicie i sądząc po ingredencjach musi smakować wyśmienicie :)

    dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam wczoraj, bardzo smaczna. To już kolejny przepis zaczerpnięty z tego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  20. czy ktos dodawal surowe jajka do miesa,
    zamiast ugotowanach.
    Nie powinno sie rozpadac z jajkiem?

    OdpowiedzUsuń