Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem
Przedstawiam przepis na bardzo smaczną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem. Danie pyszne i sycące. Zjadane chętnie przez całą rodzinę. Jest w nim wszystko to, co lubimy; ziemniaki, mięso w pomidorowym sosie, pieczarki i zapieczony ser.
Składniki:
- 1,20 kg ziemniaków
- 60 dag mięsa mielonego, u mnie wołowo - wieprzowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag pieczarek
- 3 jajka ugotowane na twardo ( można pominąć )
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 15 dag sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- łyżka masła
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić
- Na patelni zeszklić na dwóch łyżkach oleju drobno posiekaną cebulę, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem posmażyć
- Do cebuli dodać obrane i pokrojone pieczarki, delikatnie posolić i doprawić pieprzem. Smażyć do całkowitego odparowania płynu
- Do pieczarek dodać mielone mięso, rozdrobnić go drewnianą szpatułką, aby nie było grudek, doprawić sola i pieprzem i smażyć przez ok 15 - 20 minut W międzyczasie mieszać. Doprawić papryką w proszku
- Gdy mięso jest już usmażone dodać do niego puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą i dusić pod przykryciem kolejne 15 minut. Następnie odkryć patelnię i odparować nadmiar płynu
- Ziemniaki pokroić w plasterki . Połową wyłożyć dno naczynia do zapiekania, tak, aby ziemniaki częściowo zachodziły na siebie
- Na warstwę ziemniaków wyłożyć mięso i wyrównać
- Na mięsie ułożyć pokrojone w plasterki jajka, a na nich ułożyć kolejną warstwę ziemniaków ( jajka można pominąć )
- Masło stopić na patelni i płynnym posmarować wierzchnią warstwę ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać, aż ziemniaki ładnie się przyrumienią ( ok 25 minut )
- Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika i zapiekankę posypać startym żółtym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści i ewentualnie ładnie przyrumieni
Uwielbiam zapiekanki, więc Twoją chętnie bym zjadła! Smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś zrobiłam na obiad. Niestety moja po wyjęciu na talerz nie wygląda tak ładnie( delikatnie mówiąc) jak Twoja, po prostu sie rozsypuje choć jest bardzo smaczna. pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńZapiekankę trudno wyciągnąć w calości, tak aby się nie rozsypała. Ja używam bardzo szerokiej łopatki, i czasami się udaje:). Pozdrawiam A
Usuńproponuje zrobic wieczoremi zjesc nastepnego dnia =napewno sie nei rozleci :)
UsuńDzisiaj skorzystam z Twojego przepisu. Mam nadzieję, że moje wątłe umiejętności kulinarne podołają temu zadaniu :D
OdpowiedzUsuńNa pewno podołasz! Zapiekanka to nic trudnego.Życzę smacznego:)
UsuńDzis kolejn na mnie;) bedzie pyszny obiadek!! ;)
OdpowiedzUsuńNapatrzeć się nie mogę na te wszystkie zapiekanki! Ta wygląda tak smakowicie, że koniecznie zrobię ją na zbliżające się imieniny! Kupiłam specjalnie naczynie z podgrzewaczem. http://termisil.com/naczynia_na_podgrzewaczu.php?produkt=216 żeby było ciągle ciepłe dla gości. To będzie mój debiut jeśli chodzi o zapiekanki więc trzymajcie kciuki :)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM ZAPIEKANKI SA PYSZNE///
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Prosty i pyszny.
OdpowiedzUsuńbo najlepsza jest na drugi dzień, jak poleży w lodówce, wtedy na pewno się nie rozsypie, tak jest prawie z każdą zapiekanką !
OdpowiedzUsuńsuper przepis, właśnie ją robię :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka dopiero po schłodzeniu (najlepiej trzymać przez noc w lodówce) nie rozpada się.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika Twoją zapiekankę. Narzeczony zażyczył sobie 'coś na obiad' a mnie przykuł Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika!
OdpowiedzUsuńCiekawe, jak Wam będzie smakować?:-)
Usuńa czy nakrywać naczynie czy może bez przykrycia?
OdpowiedzUsuńBez przykrycia!
Usuńa czy ona nie będzie sucha? robię zapiekanki, ale zalewam je śmietaną lub majonezem, a tutaj tego nie ma.....
OdpowiedzUsuńNie jest sucha. Mięso jest z pomidorami, więc jest wilgotne, a zresztą nie zapiekamy jej za długo, więc nie ma kiedy wyschnąć. Mi smakuje taka, jak ktoś lubi bardziej wilgotną to trzeba coś pokombinować:-)
UsuńNo to robimy :) narzeczonemu na pewno bedzie smakować :D
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam i wyszła przepyszna
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglada i mam nadzieje ze tak samo smakuje. Pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńNo... dzisiaj premiera nowej zapiekanki, zaraz będę ją robiła, wygląda smakowicie i sądząc po ingredencjach musi smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis :)
Oby posmakowała:-)
UsuńZrobiłam wczoraj, bardzo smaczna. To już kolejny przepis zaczerpnięty z tego bloga :)
OdpowiedzUsuńZapraszam po kolejne:-)
Usuńczy ktos dodawal surowe jajka do miesa,
OdpowiedzUsuńzamiast ugotowanach.
Nie powinno sie rozpadac z jajkiem?
Zrobiłem i polecam. Latwa, smaczna i bardzo syta potrawa.
OdpowiedzUsuń