Cukinia faszerowana mięsem z ryżem

Cukinia faszerowana mięsem z ryżem





 

Pyszne, sycące danie. Cukinie bardzo lubię, pod każdą postacią, a w tej wersji smakuje mi szczególnie, zresztą jak większość faszerowanych warzyw.. Cukinia jest pieczona, a pod koniec zapiekana z żółtym serem. Na prawdę smaczne danie, które u nas jada się solo, ewentualnie z jakimś warzywkiem.
Polecam też przepis na cukinię faszerowaną samym mięsem bez ryżu, który można znaleźć na moim blogu TUTAJ.

 




Składniki:
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 4 niezbyt duże cukinie
  • 80 g ryżu
  • pół czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 miękkie pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • papryka mielona ostra
  • ok 150 g sera żółtego
Sposób wykonania:
  • Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie
  • Mięso myjemy i mielimy
  • Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie za pomocą dużej łyżki wydrążamy miąższ z pestkami, który następnie drobno siekamy
  • Cebulę drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy
  • Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną czerwoną paprykę i posiekany miąższ cukinii i smażymy razem do momentu, aż cukinia zmięknie i nieco odparuje
  • Następnie dodajemy mięso, solimy, przyprawiamy pieprzem, mieszamy i smażymy razem z warzywami
  • Pomidory parzymy wrzącą wodą i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa
  • Mięso z warzywami smażymy do odparowania wody, a następnie dodajemy do niego przecier pomidorowy. Doprawiamy bazylią i oregano, a także czerwona mieloną papryką. Mieszamy i jeszcze chwilę razem wszystko smażymy
  • Na koniec do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą
  • Na ok pół godziny przed faszerowaniem miąższ cukinii oprószamy solą. Po upływie ok 30 minut z cukinii wylewamy płyn i osuszamy ją papierowym ręcznikiem
  • Do wydrążonej cukinii nakładamy farsz z lekką kopką
  • Cukinie układamy na blaszce posmarowanej cienko olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika, a farsz cukinii posypujemy startym na drobnych oczkach serem żółtym. Oprószamy czerwoną papryką w proszku i wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika, aby ser się rozpuścił
  • Podajemy jako samodzielne danie
 

Komentarze

  1. Zapowiada się przepysznie..Muszę spróbować : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, bardzo lubię faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam faszerowaną cukinię, całkiem niedawno robiłam z pieczarkami, ale z mięsem też chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  4. ŚWIETNE DANIE PRAWIDŁOWO PODANY CZAS PIECZENIA JA ZA PIERWSZYM RAZEM SKORZYSTAŁAM Z PRZEPISU Z INNEGO BLOGA NA KTÓRYM PISAŁO ABY PIEC 15.MIN CUKINIA WYSZŁA SUROWA :( MUSIAŁAM JĄ DOPIEC TA JEST SUPER TAK SAMO JAK INNE PRZEPISY ANIKI SĄ DOMOWE I ZROBIONE TAK JAK ROBIŁY TO NASZE MAMY POLECAM WSZYSTKIM :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne danie :)
    dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne, niedawno robiłam. Ani surowe, ani niedobre. Po prostu pycha! (sąsiedzi też przyszli, za zapachem :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie robie i za munetke wkladam do piekarnika pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka! Dziękuję za przepis! Jeszcze nie raz to przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobry przepis ,tylko ja nie dałam całej wydrążonej cukini.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz