sobota, 24 maja 2014

Cukinia faszerowana mięsem z ryżem

Cukinia faszerowana mięsem z ryżem





 

Pyszne, sycące danie. Cukinie bardzo lubię, pod każdą postacią, a w tej wersji smakuje mi szczególnie, zresztą jak większość faszerowanych warzyw.. Cukinia jest pieczona, a pod koniec zapiekana z żółtym serem. Na prawdę smaczne danie, które u nas jada się solo, ewentualnie z jakimś warzywkiem.
Polecam też przepis na cukinię faszerowaną samym mięsem bez ryżu, który można znaleźć na moim blogu TUTAJ.

 




Składniki:
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 4 niezbyt duże cukinie
  • 80 g ryżu
  • pół czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 miękkie pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • papryka mielona ostra
  • ok 150 g sera żółtego
Sposób wykonania:
  • Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie
  • Mięso myjemy i mielimy
  • Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie za pomocą dużej łyżki wydrążamy miąższ z pestkami, który następnie drobno siekamy
  • Cebulę drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy
  • Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną czerwoną paprykę i posiekany miąższ cukinii i smażymy razem do momentu, aż cukinia zmięknie i nieco odparuje
  • Następnie dodajemy mięso, solimy, przyprawiamy pieprzem, mieszamy i smażymy razem z warzywami
  • Pomidory parzymy wrzącą wodą i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa
  • Mięso z warzywami smażymy do odparowania wody, a następnie dodajemy do niego przecier pomidorowy. Doprawiamy bazylią i oregano, a także czerwona mieloną papryką. Mieszamy i jeszcze chwilę razem wszystko smażymy
  • Na koniec do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą
  • Na ok pół godziny przed faszerowaniem miąższ cukinii oprószamy solą. Po upływie ok 30 minut z cukinii wylewamy płyn i osuszamy ją papierowym ręcznikiem
  • Do wydrążonej cukinii nakładamy farsz z lekką kopką
  • Cukinie układamy na blaszce posmarowanej cienko olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika, a farsz cukinii posypujemy startym na drobnych oczkach serem żółtym. Oprószamy czerwoną papryką w proszku i wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika, aby ser się rozpuścił
  • Podajemy jako samodzielne danie
 

12 komentarzy:

  1. Zapowiada się przepysznie..Muszę spróbować : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, bardzo lubię faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam faszerowaną cukinię, całkiem niedawno robiłam z pieczarkami, ale z mięsem też chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  4. ŚWIETNE DANIE PRAWIDŁOWO PODANY CZAS PIECZENIA JA ZA PIERWSZYM RAZEM SKORZYSTAŁAM Z PRZEPISU Z INNEGO BLOGA NA KTÓRYM PISAŁO ABY PIEC 15.MIN CUKINIA WYSZŁA SUROWA :( MUSIAŁAM JĄ DOPIEC TA JEST SUPER TAK SAMO JAK INNE PRZEPISY ANIKI SĄ DOMOWE I ZROBIONE TAK JAK ROBIŁY TO NASZE MAMY POLECAM WSZYSTKIM :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne danie :)
    dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne, niedawno robiłam. Ani surowe, ani niedobre. Po prostu pycha! (sąsiedzi też przyszli, za zapachem :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie robie i za munetke wkladam do piekarnika pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka! Dziękuję za przepis! Jeszcze nie raz to przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobry przepis ,tylko ja nie dałam całej wydrążonej cukini.

    OdpowiedzUsuń