Cukinia faszerowana mięsem z ryżem
Pyszne, sycące danie. Cukinie bardzo lubię, pod każdą postacią, a w tej wersji smakuje mi szczególnie, zresztą jak większość faszerowanych warzyw.. Cukinia jest pieczona, a pod koniec zapiekana z żółtym serem. Na prawdę smaczne danie, które u nas jada się solo, ewentualnie z jakimś warzywkiem.
Polecam też przepis na cukinię faszerowaną samym mięsem bez ryżu, który można znaleźć na moim blogu TUTAJ.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego
- 4 niezbyt duże cukinie
- 80 g ryżu
- pół czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 miękkie pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- papryka mielona ostra
- ok 150 g sera żółtego
- Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie
- Mięso myjemy i mielimy
- Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie za pomocą dużej łyżki wydrążamy miąższ z pestkami, który następnie drobno siekamy
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy
- Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną czerwoną paprykę i posiekany miąższ cukinii i smażymy razem do momentu, aż cukinia zmięknie i nieco odparuje
- Następnie dodajemy mięso, solimy, przyprawiamy pieprzem, mieszamy i smażymy razem z warzywami
- Pomidory parzymy wrzącą wodą i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa
- Mięso z warzywami smażymy do odparowania wody, a następnie dodajemy do niego przecier pomidorowy. Doprawiamy bazylią i oregano, a także czerwona mieloną papryką. Mieszamy i jeszcze chwilę razem wszystko smażymy
- Na koniec do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą
- Na ok pół godziny przed faszerowaniem miąższ cukinii oprószamy solą. Po upływie ok 30 minut z cukinii wylewamy płyn i osuszamy ją papierowym ręcznikiem
- Do wydrążonej cukinii nakładamy farsz z lekką kopką
- Cukinie układamy na blaszce posmarowanej cienko olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika, a farsz cukinii posypujemy startym na drobnych oczkach serem żółtym. Oprószamy czerwoną papryką w proszku i wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika, aby ser się rozpuścił
- Podajemy jako samodzielne danie
Zapowiada się przepysznie..Muszę spróbować : )
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię faszerowane warzywa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowaną cukinię, całkiem niedawno robiłam z pieczarkami, ale z mięsem też chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńŚWIETNE DANIE PRAWIDŁOWO PODANY CZAS PIECZENIA JA ZA PIERWSZYM RAZEM SKORZYSTAŁAM Z PRZEPISU Z INNEGO BLOGA NA KTÓRYM PISAŁO ABY PIEC 15.MIN CUKINIA WYSZŁA SUROWA :( MUSIAŁAM JĄ DOPIEC TA JEST SUPER TAK SAMO JAK INNE PRZEPISY ANIKI SĄ DOMOWE I ZROBIONE TAK JAK ROBIŁY TO NASZE MAMY POLECAM WSZYSTKIM :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńFuuu ocieka tłuszczem : /
Usuńmniam! muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za inspirację.
Proszę bardzo:-)
UsuńPrzepyszne, niedawno robiłam. Ani surowe, ani niedobre. Po prostu pycha! (sąsiedzi też przyszli, za zapachem :-))
OdpowiedzUsuńWlasnie robie i za munetke wkladam do piekarnika pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPychotka! Dziękuję za przepis! Jeszcze nie raz to przygotuję!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis ,tylko ja nie dałam całej wydrążonej cukini.
OdpowiedzUsuń