Tym razem faszerowana cukinia. Pyszne danie, które obowiązkowo pojawia się na moim stole przynajmniej raz w sezonie.
Nadziewam niewielkie cukinie, bo z takich robi się taka porcja w sam raz. Farsze mogą być różne. Tym razem zastosowałam farsz mięsny, który w połączeniu z delikatnym smakiem cukinii dał wyśmienity efekt. Ale można też nadziewać cukinię farszem mięsno- ryżowym, a przepis znajduje się TUTAJ.
Składniki:
- 3 niewielkie cukinie
- 45 dkg mielonego mięsa wieprzowego ( np łopatki )
- 1 mięsisty pomidor
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- bazylia suszona
- sól
- pieprz
- papryka w proszku ostra ( ok pół łyżeczki ) + szczypta do posypania sera
- 10 dkg sera żółtego ( ja dałam śmietankowy )
- Cukinie umyć i nie obierając przekrawać wzdłuż. Wydrążyć miąższ z pestkami i lekko osolić środki
- Cebulę i czosnek obrać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić na niego posiekaną cebulę. Lekko zeszklić, a następnie dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażyć
- Do cebuli i czosnku dodać wydrążone środki cukinii posiekane na drobniejsze części. Smażyć razem do zeszklenia
- Do cukinii i cebuli dodać zmielone mięso i smażyć razem mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać pokrojonego w mniejsze kawałki ( i pozbawionego skórki) pomidora.Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i bazylią ( można użyć innej ulubionej przyprawy : majeranek, oregano ... ). Dodać przecier pomidorowy. Wszystko razem smażyć, aż mięso będzie usmażone
- 10-15 minut przed rozpoczęciem faszerowania wnętrza cukinii lekko osolić, a po 10 - 15 minutach z wnętrza cukinii wylać płyn, który wydzielił się po posoleniu ( ja osuszam je jeszcze ręcznikami papierowym )
- Tak przygotowane cukinie napełniać farszem
- Łódeczki z cukinii układać na blasze wysmarowanej olejem i piec ok 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
- 5 minut przed końcem pieczenia farsz każdej cukinii obłożyć żółtym serem i posypać papryką w proszku. Zapiec
- Danie wyśmienicie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem
Świetne sezonowe danie :) kocham faszerowane warzywa!
OdpowiedzUsuńale smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWspaniale danie,chetnie je przygotowuje,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrzesmacznie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńWow, smacznie się prezentuje! Super blog, naprawdę :)
OdpowiedzUsuńRównież Anioły zapraszają do siebie: http://aniolywkuchni.blogspot.com/ :)
Czy mogą być smażone również na ruszcie w kombiwarze? dzięki za odp ...wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie znam czegoś takiego jak kombiwar. Nazwę słyszałam, ale nic poza tym, więc niestety nie mogę udzielić Ci odpowiedzi na to pytanie:(. Ale może ja cos się douczę i poczytam sobie, co to za urządzenie:). Pozdrawiam A
UsuńCzy to mięso ma być już ugotowane?
OdpowiedzUsuńSurowe, ale przysmażamy go przed faszerowaniem na patelni. Wszystko jest zreszta w przepisie wyżej.
UsuńWygląda smakowicie.Będę za chwilę testować. Chyba mogę dorzucić do środka paprykę pokrojoną w kostkę?
OdpowiedzUsuńI jak wyszło testowanie? Z papryką zapewne będą równie smaczne:)
UsuńAle macie pytania i problemy :-( Do farszu wrzuca się wszystko co podejdzie pod rękę. Ludzie fantazji trochę,nie trzymajcie się kurczowo przepisu
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś na obiad ją zrobiłam,powiem tyle pyyyyszna,zapisuje przepis :) pozdrawiam Dominika
OdpowiedzUsuńZmodyfikowałam nieco przepis dodając co się nawinie. W farszu dodatkowo znalazła się papryka, oliwki, suszone pomidory, brokuły i kuskus. Zaprosiłam znajomych i byli zachwyceni. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuń