czwartek, 1 sierpnia 2013

Cukinia faszerowana zapiekana

Cukinia faszerowana zapiekana


 













 










Tym razem faszerowana cukinia. Pyszne danie, które obowiązkowo pojawia się na moim stole przynajmniej raz w sezonie.
Nadziewam niewielkie cukinie, bo z takich robi się taka porcja w sam raz. Farsze mogą być różne. Tym razem zastosowałam farsz mięsny, który w połączeniu z delikatnym smakiem cukinii dał wyśmienity efekt. Ale można też nadziewać cukinię farszem mięsno- ryżowym, a przepis znajduje się TUTAJ.


 

Składniki:
  • 3 niewielkie cukinie
  • 45 dkg mielonego mięsa wieprzowego ( np łopatki )
  • 1 mięsisty pomidor
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • bazylia suszona
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku ostra ( ok pół łyżeczki ) + szczypta do posypania sera
  • 10 dkg sera żółtego ( ja dałam śmietankowy )
Sposób wykonania:
  • Cukinie umyć i nie obierając przekrawać wzdłuż. Wydrążyć miąższ z pestkami i lekko osolić środki
  • Cebulę i czosnek obrać. Na patelni rozgrzać 2  łyżki oleju i wrzucić na niego posiekaną cebulę. Lekko zeszklić, a następnie dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażyć
  • Do cebuli i czosnku dodać wydrążone środki cukinii  posiekane na drobniejsze części. Smażyć razem do zeszklenia 
  • Do cukinii i  cebuli dodać zmielone mięso i smażyć razem mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać pokrojonego w mniejsze kawałki ( i pozbawionego skórki) pomidora.Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i bazylią ( można użyć innej ulubionej przyprawy : majeranek, oregano ... ). Dodać przecier pomidorowy. Wszystko razem smażyć, aż mięso będzie usmażone
  • 10-15 minut przed rozpoczęciem faszerowania wnętrza cukinii lekko osolić, a po 10 - 15 minutach z wnętrza cukinii wylać płyn, który wydzielił się po posoleniu ( ja osuszam je jeszcze ręcznikami papierowym )
  • Tak przygotowane cukinie napełniać farszem
  • Łódeczki z cukinii układać na blasze wysmarowanej olejem i piec ok 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
  • 5 minut przed końcem pieczenia farsz każdej cukinii obłożyć żółtym serem i posypać papryką w proszku. Zapiec
  • Danie wyśmienicie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem
 Przepisy na inne warzywa faszerowane:
 
 
 
 

14 komentarzy:

  1. Świetne sezonowe danie :) kocham faszerowane warzywa!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale danie,chetnie je przygotowuje,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, smacznie się prezentuje! Super blog, naprawdę :)
    Również Anioły zapraszają do siebie: http://aniolywkuchni.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogą być smażone również na ruszcie w kombiwarze? dzięki za odp ...wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie znam czegoś takiego jak kombiwar. Nazwę słyszałam, ale nic poza tym, więc niestety nie mogę udzielić Ci odpowiedzi na to pytanie:(. Ale może ja cos się douczę i poczytam sobie, co to za urządzenie:). Pozdrawiam A

      Usuń
  6. Czy to mięso ma być już ugotowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowe, ale przysmażamy go przed faszerowaniem na patelni. Wszystko jest zreszta w przepisie wyżej.

      Usuń
  7. Wygląda smakowicie.Będę za chwilę testować. Chyba mogę dorzucić do środka paprykę pokrojoną w kostkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak wyszło testowanie? Z papryką zapewne będą równie smaczne:)

      Usuń
  8. Ale macie pytania i problemy :-( Do farszu wrzuca się wszystko co podejdzie pod rękę. Ludzie fantazji trochę,nie trzymajcie się kurczowo przepisu

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie dziś na obiad ją zrobiłam,powiem tyle pyyyyszna,zapisuje przepis :) pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
  10. Zmodyfikowałam nieco przepis dodając co się nawinie. W farszu dodatkowo znalazła się papryka, oliwki, suszone pomidory, brokuły i kuskus. Zaprosiłam znajomych i byli zachwyceni. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń