Gulasz wieprzowy z papryką i chili
Dziś przepis na gulasz wieprzowy z dodatkiem papryki i papryczek chili. Bardziej pikantny niż zwyczajowo i z wyraźnie paprykową nutą. Gulasz można podać na wiele sposobów: z ziemniakami, z kaszą, kluseczkami, makaronem czy z plackami. U mnie w pierwszy dzień była kasza, a w drugi upiekłam placki ziemniaczane. Do tego surówka i pyszny obiad zapewniony.
Składniki:
- 1,4 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, szynka )
- 2 czerwone papryki
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 - 4 łyżki mąki
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- słodka papryka w proszku
- olej do smażenia
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone oprószamy solą, pieprzem i obsypujemy mąką
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej ( ok 3 łyżki ) i smażymy na nim mięso dość często go mieszając do momentu aż ładnie się zbrązowi ( gulasz będzie miał wówczas ładny kolor )
- Cebulę kroimy i gdy mięso jest już nieco zrumienione dodajemy na patelnię. Smażymy razem często mieszając, aż cebula się zeszkli i zmięknie ( w sumie całość smażymy ok 20 - 30 minut )
- W garnku zagotowujemy ok 1 litra wody wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy mięso jest już zrumienione, a cebula miękka przekładamy je z patelni do gotującej się wody. Woda powinna sięgać ok 1,5 cm powyżej mięsa
- Całość gotujemy ok 40 minut, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę czerwone papryki i drobno posiekaną chili pozbawioną pestek. Gotujemy razem kolejne 20 minut
- Na koniec gulasz doprawiamy przecierem, słodką i ostrą papryką w proszku, ewentualnie pieprzem i solą. Chwilę jeszcze gotujemy
- Ja ostatnio gulaszu nie zagęszczałam dodatkowo, bo mąka, w której obtoczyłam mięso wystarczająco zagęściła sos. Jeśli byłby za rzadki należy dodatkowo zagęścić go łyżeczką mąki
- Gulasz podałam z kaszą i surówką z kalarepy ( KLIK )
może być ok
OdpowiedzUsuń