wtorek, 27 maja 2014

Gulasz wieprzowy z papryką i chili

Gulasz wieprzowy z papryką i chili




Dziś przepis na gulasz wieprzowy z dodatkiem papryki i papryczek chili. Bardziej pikantny niż zwyczajowo i z wyraźnie paprykową  nutą. Gulasz można podać na wiele sposobów: z ziemniakami, z kaszą, kluseczkami, makaronem czy z plackami. U mnie w pierwszy dzień była kasza, a w drugi upiekłam placki ziemniaczane. Do tego surówka i pyszny obiad zapewniony.

 

Składniki:
  • 1,4 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, szynka )
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone papryczki chili 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
Sposób wykonania:
  • Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone oprószamy solą, pieprzem i obsypujemy mąką
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej ( ok 3 łyżki ) i smażymy na nim mięso dość często go mieszając do momentu aż ładnie się zbrązowi ( gulasz będzie miał wówczas ładny kolor )
  • Cebulę kroimy i gdy mięso jest już nieco zrumienione dodajemy na patelnię. Smażymy razem często mieszając, aż cebula się zeszkli i zmięknie ( w sumie całość smażymy ok 20 - 30 minut )
  • W garnku zagotowujemy ok 1 litra wody wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy mięso jest już zrumienione, a cebula miękka przekładamy je z patelni do gotującej się wody. Woda powinna  sięgać ok 1,5 cm powyżej mięsa
  • Całość gotujemy ok 40 minut, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę czerwone papryki i drobno posiekaną chili pozbawioną pestek. Gotujemy razem kolejne 20 minut
  • Na koniec gulasz doprawiamy przecierem, słodką i ostrą papryką w proszku, ewentualnie pieprzem i solą. Chwilę jeszcze gotujemy
  • Ja ostatnio gulaszu nie zagęszczałam dodatkowo, bo mąka, w której obtoczyłam mięso wystarczająco zagęściła sos. Jeśli byłby za rzadki należy dodatkowo zagęścić go  łyżeczką mąki
  • Gulasz podałam z kaszą i surówką z kalarepy ( KLIK )

1 komentarz: